stres profesional

Pentru o serie de specialități, stresul ocupațional este considerat o normă zilnică, astfel încât oamenii de știință abia încep să studieze această problemă în detaliu. Stresul emoțional afectează nu numai capacitatea de lucru: scăderea imunității, înrăutățirea bolilor cronice, deci este important să învățăm cum să rezistăm.

Ce este stresul profesional?

În unele aspecte, experții consideră că această suprasarcină este utilă. Aceasta ajută să iasă din zona de confort, care are un efect pozitiv asupra dezvoltării competențelor lucrătorilor, probleme de cunoaștere și de rezolvare a problemelor, care a trebuit să facă față înainte. Capacitatea de a face față cu emoțiile lor de multe ori chiar și specificate în lista de cerințe pentru un candidat pentru o anumită poziție: este percepută ca parte a activității jurnaliștilor, anchetatori si medici.

Conceptul de stres ocupațional începe în momentul în care munca încetează să aducă plăcere. Un entuziasm sănătos pentru afacerea ta aduce întotdeauna o obosire plăcută, dar asta nu are nimic de-a face cu iritație și stare de rău. Durata crescută a zilei de lucru, termenele limită și incertitudinea solicitărilor șefului sporesc anxietatea și blochează încercările sistemului nervos de a se recupera. Când stresul profesional vă forțează să vă îndepărtați de zona de confort și nu doar să ieșiți din ea, acesta începe să dăuneze sănătății fizice.

Stresul ocupational1

Cauzele stresului ocupațional

Chiar și o persoană echilibrată într-o stare neliniștită și distrasă poate transforma stresul profesional, cauzele cărora pot fi foarte diferite. Motivul pentru dezvoltarea depresiei cronice "de birou" poate fi:

 1. Nevoia obișnuită de a purta o responsabilitate serioasă. Ea slăbește și inspiră un sentiment de frică pentru deciziile luate.
 2. Limitele incorecte ale responsabilităților de serviciu. Disconfortul psihic are o poziție cu o listă plutitoare de responsabilități, deoarece volumul lor nu poate fi anticipat în avans.
 3. Zeal și perfecționismul șefului. Șefii, care agresează barul pentru angajați, adesea nu contează cu oboseală banală sau lipsă de atenție.
 4. rutină. Persoanele cu caracter creativ nu pot supraviețui mult timp la locul de muncă, implicând executarea zilnică a aceluiași set de manipulări. Nu permite demonstrarea creativității și transformarea unei zile de muncă în muncă grea.
 5. Salariu scăzut. Se demonstrează că profesioniștii care consideră salariile demni au o motivație ridicată. Nu au nevoie de căutare convulsivă pentru tratamente sau modalități de salvare și, prin urmare, sunt mai puțin susceptibile de a deveni victime ale stresului ocupațional.

Tipuri de stres ocupațional

Această boală, ca oricare alta, are propria varietate. Fiecare dintre ele rezultă din motivele apariției sale, având un background psihologic. Stresul în activitatea profesională este împărțit în următoarele tipuri:

 1. Caracterul informațional. Căutarea și prelucrarea regulată a cantităților mari de informații cauzează creierul și sistemul nervos
 2. Caracterul comunicativ. Se întâmplă în cazul angajaților care au subordonați și colegi cu abilități manipulative.
 3. Caracterul emoțional. Boala se manifestă pe fundalul unor conflicte constante din echipă.

Stresul profesional2

Efectele stresului ocupațional

Nu poate trece fără urmă pentru alte sisteme ale corpului și stres profesionist acumulat. Primul semnal că apatia, depresia și anxietatea afectează sănătatea - tensiunea în mușchi și durerile de cap. Într-o fază incipientă cu ei puteți face față relaxării cu masaje, yoga și infuzii de plante liniștitoare. Rularea stresului profesionist cauzează probleme cu tractul digestiv: colită, stres intestinal și greață. Încercând să le facă față, muncitorii se pot prinde într-o capcană relaxantă de alcool și alte obiceiuri proaste.

Genul particular al stresului ocupațional

Mai multe studii psihologice au demonstrat diferențe de gen în manifestările stresului ocupațional. Fetele, totuși, au o rezistență crescută la stres în orice zonă a vieții, dar se confruntă mai profund cu fiecare eșec al vieții. Sexul feminin este mai sensibil la orice observație asupra lucrării, percepându-i parțial pe un cont personal. Femeile sunt mai dificil de a efectua o linie internă între critici pentru motivație și atitudine bună, în general: corecție minoră poate fi percepută ca o deteriorare a înțelegerii cu capul.

Bani și stres profesional

Din nivelul de plată depinde atât de bunăstarea materială, cât și de cea morală. Datorii, împrumuturi împrumutate și concediere bruscă - toate acestea pot provoca cea mai puternică tensiune emoțională. Psihologia profesională consideră psihologia explicabilă atunci când un angajat nu-i plac statutul sau atitudinea socială a bucatarului. Compensa depresie și nemulțumire față de viață este doar capabil de un salariu decent, astfel încât specializările care implică nu plăți stabile și venituri ca procent din veniturile angajatorului este întotdeauna ridicat „cifra de afaceri“ de personal.

Depășirea stresului profesional

Stresul în viața profesională a oricăruia dintre tipurile de mai sus poate fi suprimat prin construirea unei relații pozitive, de încredere cu echipa. Suprimarea experienței emoționale asociate cu responsabilitățile de lucru va ajuta la următoarele reguli:

 1. Subordonarea în comunicarea cu colegii (refuzul de la o relație excesiv de strânsă cu superiorii și subordonații îi va exclude sentimentele de vinovăție și responsabilități față de ei).
 2. Discutarea problemelor actuale (problemele trebuie rezolvate în momentul în care acestea ajung și sunt supuse unei sincerități maxime față de colegi).
 3. Flexibilitate în situații dificile (rezistența la stres trebuie să fie instruită de fiecare dată, deoarece există dorința de a vă părăsi locul de muncă).
 4. Alegerea unui hobby interesant (munca nu ar trebui să ia toate gândurile unei persoane, așa că în seara este necesar să se angajeze în creativitate).
 5. Ajutați psihologul (vizitele regulate la un specialist competent vă vor ajuta să ieșiți din stresul profesional, cu pierderi minime).

Stresul ocupațional 3

Ocupații cu un nivel ridicat de stres

Există profesii legate de stres și piața forței de muncă, angajatorii au indicat de mult rezistența la stres ca fiind una dintre competențele profesionale. Publicațiile străine realizează anual evaluări ale specialităților care solicită solicitanților postul de "nervuri de fier". În mod tradițional, acestea includ profesia de pompier, jurnalist, militar, medic de orice specialitate, avocat, pilot, stewardesă, organizator de eveniment și șofer de taxi.

Stresul profesional nu trebuie să fie frică: are părți atât negative, cât și pozitive. Este important să fii capabil să-l păstrați sub control vigilent, astfel încât să nu înceapă să dăuneze sănătății și să provoace un disconfort psihologic grave. Fiecare agravare ar trebui să fie percepută ca următorul pas pe scara carierei, dezvoltând calități de conducere și auto-control.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

7 + 1 =