cel mai murdar fluviu din lume

Nu a fost mult timp secret că majoritatea tipurilor de activitate umană au un efect distructiv asupra mediului. Pentru dorința de a trăi în condiții confortabile, omenirea plătește pentru aer murdar și iazuri otrăvite. Din păcate, în ultimii o sută de ani, marcată de o creștere fără precedent a diferitelor sfere de producție, oamenii au distrus mai multe resurse naturale decât în ​​întreaga istorie anterioară a existenței lor. Astăzi vă invităm la un tur virtual al celui mai murdar fluviu de pe planetă pe care vă puteți imagina - râul Tsitarum, care curge în vestul Indoneziei.

Citarum River, Indonezia

E greu de crezut, dar încă o jumătate de secol în urmă, râul Tsitarum nimeni nu ar îndrăzni să-l numim pe cel mai murdar din lume. Ea și-a purtat calm apa pe teritoriul vestului Java, fiind o sursă de trai pentru toți locuitorii din jur. Principala modalitate de a-și câștiga existența pentru populația locală a fost pescuitul și orezul în creștere, a cărui apă a provenit și din Citarum. Râul a fost atât de plin încât pe Lacul Sagulng, pe care îl hrănește, inginerii francezi au reușit chiar să construiască cea mai mare hidrocentrală din Indonezia.

cel mai murdar fluviu din lume1 cel mai murdar fluviu din lume2

Dar creșterea industriei care a venit în anii 1980 a pus capăt bunăstării ecologice a întregului bazin al râului Tsitarum. Pe malurile râurilor, ca ciuperci după ploaie, au apărut mai mult de 500 de întreprinderi industriale diferite, fiecare dintre care trimite toate deșeurile direct la râu.

cel mai murdar fluviu din lume3 cel mai murdar fluviu din lume4

În ciuda dezvoltării destul de rapide a industriei, Indonezia a fost și rămâne la cel mai scăzut nivel în ceea ce privește condițiile sanitare. Prin urmare, nici măcar aici nu se pune problema scoaterii și utilizării centralizate a deșeurilor menajere sau instalarea canalelor și construirea de instalații de purificare. Toți merg în mod nediscriminatoriu în apele râului Tsitarum.

cel mai murdar fluviu din lume5 cel mai murdar fluviu din lume6

Astăzi, starea râului Tsitarum poate fi numită critică fără nici o exagerare. O persoană nepregătită astăzi este puțin probabil să fie capabilă să ghicească că sub grămezi de gunoi există un râu în general. Numai bărcile ușoare care trec încet prin grămezi de deșeuri degradante pot duce la ideea că există apă acolo.

cel mai murdar fluviu din lume7 cel mai murdar fluviu din lume8

Având în vedere circumstanțele, majoritatea localnicilor și-au schimbat specializarea. Acum, principala sursă de venit pentru ei nu este pescuitul, ci obiectele aruncate în râu. În fiecare dimineață, bărbații și adolescenții locali se recuperează la halda plutitoare, în speranța că captura lor va avea succes, iar lucrurile găsite pot fi spălate și vândute. Uneori sunt norocoși și vânătoarea de gunoi aduce aproximativ 1,5-2 lire sterline pe săptămână. În majoritatea cazurilor, căutarea comorii duce la boli grave și, adesea, la moartea getrului.

cel mai murdar fluviu din lume9 cel mai murdar fluviu din lume10

Dar chiar și cei ale locuitorilor locali, care își pot permite să nu colecteze deșeurile, nu sunt complet liberi de riscul îmbolnăvirii. Problema este că, în ciuda cantității excesive de substanțe nocive, Citarumul, ca și mai înainte, rămâne singura sursă de apă potabilă pentru toate așezările din jur. Adică, locuitorii locali sunt forțați să gătească alimente și să bea apă aproape de gunoaie.

cel mai murdar fluviu din lume11 cel mai murdar fluviu din lume12

Peste acum 5 ani, Banca Asiană de Dezvoltare a alocat mai mult de 500 de milioane de dolari americanilor pentru purificarea Citarului. Dar, în ciuda unei perfuzii monetare puternice, băncile din Citarum se ascund până astăzi sub grămezi de gunoi. Ecologiștii prevăd că, în viitorul apropiat, gunoiul va zdrobi râul atât de mult încât centrala electrică, care este alimentată de ea, se va opri din funcționare. Poate că, după închiderea întreprinderilor de pe malurile Citarului, situația este cel puțin puțin, dar se va îmbunătăți.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

24 − = 21