Cherry - plantare și de îngrijire, principalele recomandări pentru o recoltă din belșug

Dacă doriți ca o cireșă sănătosă și fructuoasă să crească în grădină, plantarea și îngrijirea ei ar trebui să se facă în conformitate cu regulile. În condiții favorabile, un astfel de copac fructifică până la 15 ani. Fructele dulce și acrisoare aromatice sunt populare pentru compoturi, sucuri, gemuri și plăcinte, consumate în mod activ și proaspete.

Cireș - plantare și îngrijire în teren deschis

Ciresul creste la o inaltime de 10 m. Are fructe rotunde suculente de pana la 2 cm in diametru. Florile de cires in aprilie cu coroane albe sau roz si se transforma in una dintre cele mai pitoresti plante din gradina. Arborele îi place să crească pe site-uri iluminate cu un substrat drenat, nisipos sau argilos. Nu-l plantați lângă apele subterane sau în zonele joase cu umiditate stagnantă. Pentru a obține o bogată recoltă calitativă de la cultivarea cireșelor și cireșelor trebuie făcută cu competență. Arborele este plantat în primăvară sau toamnă, în fiecare caz există recomandări pentru înrădăcinare.

Plantarea de primăvară a cireșelor

Dacă cireșul se înrădăcinează în primăvară, răsadurile au un timp pentru a deveni mai puternice și pentru a crește. Lucrul se efectuează dacă pământul sa încălzit deja și rinichii nu s-au umflat încă. Timpul favorabil de plantare pentru cireșe în primăvară este mijlocul lunii aprilie. Când cumpărați, alegeți copaci de doi ani care măsoară 60 cm Cirese - plantarea și îngrijirea primăvară:

 • rădăcinile plantei timp de trei ore stau în apă pentru a le umple cu umiditate;
 • Fosa este digerată cu un diametru de 80 cm, în profunzime de 60 cm;
 • un picior de 1 m înălțime este lovit în centrul său;
 • În partea de jos, se aplică amestecul de sol cu ​​pansament superior, un răsad este plantat astfel încât originea tulpinii să rămână 2-3 cm deasupra liniei de bază;
 • rădăcinile plantei sunt îndreptate, pământul pregătit este adăugat în carieră și umflat ușor;
 • după aterizarea în jurul portbagajului se formează o gaură la o distanță de 30 cm, în care se toarnă o găleată de apă;
 • atunci cercul trunchiat este turnat cu turbă, rumeguș, răsadul este fixat pe cui;
 • atunci când planificați o grădină, densitatea copacilor este importantă - trebuie să primească de la sol toate elementele necesare. Puieții sunt plasați unul de celălalt în intervale de 2,5-3 m.

plantarea cireșului de primăvară

Plantarea cireșelor în toamnă

Cireșele de grădină după plantare în toamnă este puțin probabil să aibă timp să crească mai puternic până la frig. Poate suferi foarte mult din cauza înghețurilor sau poate muri complet. Prin urmare, este mai bine să se pregătească și prick răsaduri de cireșe, și plantarea și îngrijirea în teren deschis pentru a produce în primăvară. Cum se păstrează copacul cumpărat:

 • într-o bucată umbroasă din grădină, unde zăpada durează cel mai mult în primăvară, trageți o gaură alungită de 40 cm adâncime la un unghi de 45 de grade;
 • În șanț se așază un răsad - rădăcinile și a treia parte a trunchiului, acoperite cu pământ și udate abundent;
 • Arborele este acoperit cu ramuri de pin de-a lungul întregii lungimi. După căderea zăpezii, pe răsad este aruncată o învelitoare de zăpadă cu o înălțime de 50 cm;
 • astfel încât în ​​timpul iernii, cireșele cumpărate în toamnă sunt plantate, plantarea și îngrijirea pentru acestea sunt produse în primăvară. Ia răsaduri chiar înainte de înrădăcinare într-o groapă staționară.

Dacă se ia decizia de a rădăci copacul într-un loc permanent de creștere în toamnă, atunci lucrarea se desfășoară în octombrie. În acest moment, răsadul este deja într-o stare de odihnă și durează 3-4 săptămâni înainte ca înghețul să înceapă. Începeți plantarea prin scufundarea rădăcinilor într-o lut de noroi și gunoi de grajd, apoi copacul poate fi înrădăcinat într-o groapă. Seedlingul este atașat la cuier, după ce udarea cercului trebuie în mod necesar acoperită - adormiți abundent cu rumeguș.

plantarea de cireșe în toamnă

Îngrășământ la plantarea cireșelor

Pentru cireșe de grădină, îngrijirea și cultivarea începe cu plantarea într-un substrat bogat în nutrienți. Pământul pentru înrădăcinarea sa este pregătit din toamnă - făină de dolomită sau var în cantitate de 400 grame pe metru pătrat este pulverizată pe teren și substratul este străpuns până la adâncimea baionetei cu lopată. O săptămână mai târziu, se adaugă gunoi de copt în proporție de 15 kg. pe mp În primăvara anului, atunci când se plantează un strat fertil de sol de sus este îndepărtat, combinat cu humus în aceeași concentrație și 1 kg. cenușă, 30-40 g superfosfat, 25 g clorură de potasiu. Acest amestec este optim pentru plantarea unei plante într-o groapă.

Cherry - tăierea și modelarea coroanei

Grădina de cireș, plantarea și îngrijirea pentru care au fost efectuate corect, dă o creștere rapidă a lăstarilor. Din aceasta, coroana se îngroașă și se dezvoltă multe ramuri mici. Dacă este eliminată, fructele vor fi mai mari, frunzele vor fi mai sănătoase, iar ramurile cu fructe vor trăi mai mult. Arborele are nevoie de tăiere dacă lăstarii cresc mai mult de 50 cm. Regulile de tăiere a cireșului:

 • prima procedură are loc în martie, în primăvară, până când rinichii se umflă;
 • dacă curgerea sapelor a dispărut deja, tăierea trebuie amânată, în caz contrar ramurile se vor usca;
 • la sfârșitul vegetației, tăierea toamnei este utilă;
 • Procedura sanitară pentru înlăturarea sucursalelor bolnave este utilă, care poate fi efectuată pe tot parcursul anului.

Tăierea cireșei de primăvară

Cea mai importantă este formarea de primăvară a copacului, uneori este suficientă pentru dezvoltarea corectă a coroanei. Se efectuează cu trei săptămâni înainte ca mugurii să se umfle. Tăierea corectă a cireșelor în primăvară:

 • dacă nu se formează lăstari anuali mai mult de 35 cm, nu sunt atinși, ci doar se îngroașă coroana și ramurile concurente;
 • Trunchiul copacului este scurtat, dar trebuie să rămână deasupra ramurilor scheletice cu 20 cm;
 • secțiunile sunt imediat irigate cu sulfat de cupru.

Tunderea toamna a cireșelor

În toamnă, copacul este tăiat mai rar - se tem să distrugă viitoarea recoltă, deoarece rana aplicată înainte de îngheț face planta mai sensibilă. Dacă totuși se decide să o țineți, alegeți momentul dintre sfârșitul vegetației și primele răceli. În toamnă se îndepărtează lăstari bolnavi și rupți, pe care trunchiul nu trebuie să se hrănească până în primăvară, în detrimentul ramurilor sănătoase.

Tăierea cireșelor în timpul plantării este făcută pentru construirea unei coroane confortabile. Toate ramurile pe trunchi sub 40 cm sunt scoase. Deasupra acestui nivel, 6 lăstari puternici sunt lăsate drept scheletice. Acestea ar trebui plasate în mod egal. Stratul inferior - trei ramuri, al doilea - două, deasupra - încă unul. Ramurile care ies in coroana sunt taiate. Planta anuală în toamnă nu are nevoie de tăiere. Îndepărtează în continuare stabilă rădăcina de rădăcină, este recomandabil să-l utilizați pentru reproducere.

tăierea cireșei și modelarea coroanei

Grijă de cireșe în țară

După plantarea cireșelor trebuie să urmați recomandările pentru îngrijirea copacului. Activități principale:

 1. Slăbirea solului. Astfel de îngrijire pentru cireșe începe la începutul primăverii și continuă întreaga perioadă de vegetație. Acest lucru permite ca pământul să fie saturat cu oxigen, pentru a reține mai multă umiditate. Simultan, cercul bazal este eliberat de buruieni.
 2. Udarea. Prima dată când copacul este umezit imediat după înflorire. Al doilea este începutul creșterii dimensiunii fructului. Măsurați - 3-6 găleți pentru o rădăcină. Ultima udare a podzimni se face la începutul lunii octombrie după căderea căderii.
 3. Îngrășăminte. Procedura crește randamentul, afectează pozitiv creșterea plantei. Se organizează pe tot parcursul anului, schemele de hrană diferă în primăvară și toamnă.

Grijă de cireșe de primăvară

Primăvara este importantă pentru îngrijirea copacilor, în această perioadă trebuie să se efectueze o serie de operațiuni permanente pentru a asigura dezvoltarea adecvată a plantelor și recolta abundentă. În plus față de rănirea pacienților, ramificațiile umezite și formarea coroanei, în primăvară se iau următoarele măsuri:

 1. Decuparea trunchiului. Varul distruge toate ciupercile și dăunătorii sub coajă. Secțiunile și rănile sunt irigate cu sulfat de cupru și acoperite cu vopsea.
 2. În jurul pomului se îndepărtează gunoi, iarba uscată, solul este săpat.
 3. Pansamentul de top se efectuează pentru prima dată în timpul înfloririi. Pentru aceasta, se utilizează o găleată de gunoi de grajd + kilogram de cenușă, diluată în 10 litri de apă. Cel de-al doilea dressing similar se realizează la câteva săptămâni după primar.
 4. Îngrijirea pentru primăvara de cireșe implică pulverizarea. Acesta vizează combaterea dăunătorilor care se activează după iarnă. Pentru aceasta, amestecul Azophos și Bordeaux este potrivit. Aceste medicamente ar trebui alternate. Pentru prima dată (după ce rinichii se deschid la sfârșitul lunii martie - începutul lunii aprilie), copacul este pulverizat cu azofos. După două săptămâni, trebuie să re-pulverizați, de data aceasta folosind amestecul Bordeaux.

Grijă pentru toamna cireșului

După recoltare, arborele trebuie, de asemenea, să fie îngrijit astfel încât acesta să poată supraviețui iernii. Cherry - îngrijire și creștere de toamnă:

 • Tăiați sucursalele bolnave, uscate și deteriorate;
 • Toate rănile sunt acoperite cu sulfat de cupru, înfășurate în jurul valorii de cârpe;
 • Cercul trunchiului este săpat la o adâncime de 15 cm;
 • Arborele trebuie hrănit, formulările optime:
 1. organice: rumeguș, gunoi de grajd, excremente de pasăre diluate;
 2. În stadiul de săpat, se introduc crema de potasiu și fosfor;
 • Cercul din apropierea barului este irigat cu o soluție de uree 5% la debutul primelor înghețuri, ceea ce va ajuta la scăderea celor mai mulți paraziți.

cireșe de îngrijire la cabana

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

85 − = 79