Hyacint - reguli importante pentru plantare și îngrijire

O planta bulbica frumoasa, care se bucura cu inflorire in primavara, este zambile. Spikeul de flori poate fi ridicat sau scăzut. Această cultură de flori are o gamă de culori uriașă. Creșteți planta poate fi în teren deschis, și acasă.

Tipuri de zambile

Există multe soiuri ale acestei culturi de flori, dar următoarele tipuri de zambile sunt recunoscute oficial:

 1. Est. Cea mai obișnuită varietate, care este utilizată ca bază pentru obținerea de hibrizi diferiți. Bubura de flori este subțire, iar florile sunt rare. Culoarea poate fi diferită, dar merită remarcată o aromă plăcută.
 2. tipuri de zambile

 3. Litvinov. Această plantă perene, dar majoritatea grădinarilor o cultivă pe an. Această varietate de zambile poate avea atât tulpini mari, cât și mici. Culoarea este dominată de albastru și violet. Acest soi de frunze sunt mai largi în comparație cu estul zambil.
 4. tipuri de zambile

 5. Transcaspianul. Această specie este caracterizată de tulpini înalte și în majoritatea cazurilor are două pedunculi. Culoare doar una - albastru deschis.
 6. tipuri de zambile

Cultivarea zambilelor în sol deschis

Alegeți o zonă pentru plantare cu un pământ ușor și bine drenat. Asigurați-vă că ați scos zona selectată. Iacinth, cultivarea și îngrijirea care se desfășoară în aer liber, necesită soare și căldură. Terenul ar trebui să fie plat, proiectele culturale nu-i plac proiectele și vântul, deci ia în considerare și acest punct. Pentru a atinge o perioadă de înflorire simultană, bulbi de plante de aceeași mărime.

cultivarea de zambile în sol deschis

Plantarea zambile în toamnă

În majoritatea cazurilor, debarcarea se face la începutul toamnei. Alegeți un bec mai bun de dimensiuni medii. Există o serie de recomandări care ar trebui luate în considerare:

 1. La zambilă din grădină a rădăcinat, pre-țineți materialul de plantare în soluția de fungicid.
 2. Adâncimea de plantare trebuie să fie de 17 cm, dacă diametrul bulbilor este de 6 cm.
 3. Între rânduri ar trebui să fie o distanță de 15 cm, și între găuri 20 cm.
 4. Umpleți un strat de nisip de râu de 4 cm grosime în partea inferioară a brazdei. Apăsați bulbii în el și presărați cu nisip și apoi cu solul.
 5. La sfârșitul plantării, asigurați-vă că plantați plantațiile.

plantarea zambile în primăvară

Plantarea zambile în primăvară

Acest timp pentru creștere nu este atât de popular și are o serie de caracteristici. Dacă sunteți interesat, când să plantați zambile și cum să faceți acest lucru în mod corect, ascultați următoarele sfaturi:

 1. O aterizare se efectuează atunci când înghețurile au scăzut deja pe deplin.
 2. Utilizarea obligatorie a coconului de nisip, ca și în plantarea în toamnă.
 3. Pentru a vedea înflorire în acest an, apoi cu o oră înainte de plantare, puneți bulbii în frigider.
 4. Adâncimea plantării este de 15 cm, iar distanța dintre rânduri este de 20 cm. Dacă becurile au un diametru mai mic de 5 cm, este posibil să se planteze și să se îngroaie.
 5. Când răciți plantația, acoperiți cu turbă sau rumeguș.

plantarea zambile în toamnă

Pansament de floare de floare de iarna

Pentru o bună dezvoltare, planta necesită trei îngrășăminte suplimentare. Le puteți face în formă uscată sau lichidă. Atunci când alegeți cea de-a doua opțiune, rețineți că nu este nevoie să utilizați un număr mare de aditivi, iar solul înainte de a proceda este recomandat să se absoarbă abundent. Este important să știți cum să faceți zambitoare și cum să aveți grijă de ea, astfel încât planta să se dezvolte bine:

 1. Îngrășămintele pentru prima dată sunt introduse chiar la începutul creșterii, în timp ce merită folosită o combinație gata care conține nitrați și superfosfați.
 2. A doua oară când hrănesc zambilele în timpul formării mugurilor, iar a treia, când înflorirea încetează complet. Luați un amestec de superfosfat și sulfat de potasiu.

floare de iarna dressing de top

Trebuie să săpat pietricele?

Mulți grădinari neexperimentați părăsesc becurile la iarnă în pământ, ceea ce duce la faptul că mor. Este important să știți când zambilele au dispărut, ce mai trebuie să faceți cu ei:

 1. După ce înflorirea este completă, tăiați săgeata și asigurați-vă că o faceți la timp, astfel încât semințele să nu devină legate. Frunzele trebuie să se destindă singure. Pentru a accelera acest proces, reduceți udarea, dar nu o excludeți complet. Continuați să aplicați îngrășăminte astfel încât becul să-și recâștige rezistența.
 2. După 2-3 luni. despre sfârșitul lunii iulie, când frunzele se usucă, puteți săpe un bec. Acesta trebuie să fie uscat și pus într-o cutie în subsol pentru iarnă.

trebuie să săpat sălbatici

Reproducerea zambilelor

Există mai multe modalități de multiplicare a unei instalații:

 1. Tăiați Donets. Dacă este deteriorat, becul stimulează creșterea celulelor și, în curând, se formează "copii". Întoarceți becul cu ceapă în sus, scoateți țesuturile vechi și creați o incizie ascuțită a cuțitelor. Este necesar să se taie o gaură completă, similară cu o pâlnie. Praf de pulbere de la carbon activ pe partea de sus a acestuia. În cutie, turnați perlitul și puneți becurile pregătite cu o tăietură în jos. Se acoperă cu o pungă și se lasă timp de 2-3 luni.
 2. reproducerea mozaicului

 3. Reproducerea prin frunze. Aflați cum să crească zambile, nu puteți să pierdeți acest mod neobișnuit pentru plantele bulbice de reproducere. Utilizați această metodă poate fi în perioada de muguri de legare. Din fiecare plantă, luați două foi mari, care se află în apropierea bazei. Împărțiți-le în mai multe părți astfel încât fiecare să aibă dimensiuni de 5-6 cm. Tratați-le în heteroauxină și instalați-le în nisip (adâncime nu mai mare de 30 mm). Puneți cutia într-o pungă de plastic și plasați-o sub lumină difuză la o temperatură de aproximativ 15 ° C. O lună mai târziu, se formează becuri și, după încă două rădăcini.
 4. Utilizarea semințelor. Floarea de zambile cu această metodă de reproducere poate fi văzută abia după 6-7 ani. Când cutiile devin galbene, trebuie să fie colectate, uscate și așteptați până când se deschid. Plantarea se face în toamnă, când solul este încă cald. Este mai bine să semănați zambile într-o seră, a cărei fundație trebuie șlefuită.
 5. reproducerea mozaicului

Iacinul într-o oală - îngrijire la domiciliu

Pentru a vedea zambitoarea înfloritoare la domiciliu, încercați să creați condiții pentru o plantă cât mai aproape de habitatul natural. Există câteva recomandări care ar trebui luate în considerare:

 1. Hyacintul este o planta iubitoare de lumina, deci lumina zilei este importanta pentru ea. Dacă există suficiente vară și primăvară, se recomandă crearea de iluminat artificial suplimentar iarna seara. Este important ca pe tot parcursul zilei să transformați vasul în soare, ceea ce este necesar pentru o creștere uniformă și o dezvoltare corespunzătoare. În lumină slabă, floarea se învârte.
 2. Pentru flori abundente de zambile, îngrijirea la domiciliu trebuie să includă udarea regulată și pansamentul de vârf.
 3. Rezultatele greșite privind starea instalației pot afecta modificările rapide ale temperaturii și bateriile fierbinți. Indicatorii comode sunt de 20-22 ° С.

zambile într-o oală

Solul pentru zambile

Pentru a planta a fost multumita de inflorire si nu a ranit, este important sa alegeti mixul potrivit de sol. În natură, preferă solurile cu conținut redus de turbă, non-argiloase și bogate în nisip. La domiciliu, zambilele pot fi cultivate într-un amestec pentru care este necesar să se amestece sol în formă de frunze, humus, turbă, gazon și nisip în proporții egale. În partea de jos a vasului, drenajul este obligatoriu, de exemplu argila expandată.

pământul zambil

Planta zambile - plantarea într-o oală

Pentru a crește o floare puternică și frumoasă, alegeți mai întâi un material de plantare bun. Luați bulbi cu diametrul de cel puțin 5 cm. De asemenea, acestea trebuie să fie dense și fără deteriorări. Înainte de plantare, asigurați-vă că le tratezi cu o soluție dezinfectantă. Zăpada din oală crește bine, care este largă și superficială. Trebuie să aibă în mod necesar o gaură de drenaj. Plantarea se face în conformitate cu următoarea schemă:

 1. În partea de jos a vasului se pune scurgerea și se toarnă un strat mic de sol.
 2. Așezați becul, dar puteți planta mai multe bucăți odată, astfel încât în ​​cele din urmă să se obțină un buchet frumos. În cel de-al doilea caz, puneți becurile astfel încât să fie o distanță de 2-3 cm între ele.
 3. Împingeți-le ușor în pământ și umpleți solul rămas. Rețineți că becurile nu trebuie să fie complet scufundate în sol și partea superioară ar trebui să rămână în aer.
 4. Pentru a începe zambilele, puneți vasul timp de 1,5-2,5 luni. într-un loc întunecos și rece, de exemplu, în subsol. Temperatura trebuie să fie repartizată la 5-10 ° C. urmăriți starea pământului astfel încât să nu se usuce.
 5. După sfârșitul perioadei alocate, trebuie să creați un izvor artificial pentru floare. Pentru aceasta, puneți oala într-o cameră luminoasă, unde temperatura va fi de 10-15 ° C.
 6. Când vine perioada de înflorire, asigurați-vă că temperatura nu se ridică la peste 20 ° C, există o iluminare bună și sunt excluse curenții.

planta zambile plantare în oală

Pagina principală a hainelor - Caracteristici ale udării

O mare importanță pentru reproducerea cu succes a plantelor este udarea, care ar trebui să fie frecventă și abundentă. În special se referă la perioada de înflorire. Rețineți că umiditatea nu trebuie să stagneze, altfel vor exista boli fungice. Hyacintul, cultivarea și îngrijirea pentru care ar trebui să se facă în conformitate cu regulile, este important să se udă astfel încât umiditatea să nu cadă pe planta însăși și pe muguri. Este mai bine să turnați apă pe paleți sau pe marginea vasului.

haină acasă caracteristici udare

Cultivarea zambilelor - pansament de sus

Grădinarii experimentați spun că este necesar să se aplice îngrășăminte de cel puțin 2-3 ori pe lună. Există câteva sfaturi despre asta.

 1. Prima dată când se aplică îngrășământ după ce zambilele sunt transferate dintr-o cameră întunecată într-un loc luminos. Utilizați cei mai buni aditivi care conțin fosfor.
 2. Pentru stimularea pedunculilor, se recomandă udarea plantei cu îngrășământ cu azot și fosfor.
 3. Pentru a treia oară, hrănirea este efectuată, atunci planta va înceta să înflorească. Este mai bine să luați un amestec pentru care potasiul și superfosfatul sunt combinate în proporții egale.
 4. După hrănirea hainelor, îngrijirea la domiciliu implică irigarea solului astfel încât îngrășământul să treacă prin toate straturile solului. După aceasta, se face slăbirea.

cultivarea de zambile de pansament

Hyacinth - îngrijirea la domiciliu după înflorire

Pentru a salva planta după ce a înflorit, este recomandat să respectați o serie de reguli:

 1. Scoateți pedunculii și continuați să udați și fertilizați floarea până când frunzele se estompează complet. Până atunci, becul mamă se va recupera și se vor forma bulbii fiicei.
 2. Dacă sunteți interesat, atunci când săturați zambilele după înflorire, atunci după vărsare vine momentul potrivit. Asigurați-vă că ați coaja bulbul din frunze și lăsați-l aprins timp de 2-3 zile pentru a se usca. Dacă copiii sunt bine dezvoltați, atunci ele pot fi separate, altfel este mai bine să le lăsați până anul viitor.
 3. Deoarece bulbii care au dispărut mai bine să nu fie folosiți pentru re-forțare, ar trebui să fie transplantate într-un teren de grădină. Faceți acest lucru în toamnă și apoi anul viitor, planta va înflori din nou.
 4. Pentru a folosi în continuare planta pentru cultivarea internă, atunci nu se poate da floare florii și buzunarele trebuie tăiate astfel încât bulbul să se poată recupera. În toamnă ar trebui să fie luat, uscat și poate fi plantat într-o oală.

igiena acasă de îngrijire după înflorire

Hyacinth - boli și dăunători

Cu îngrijire corespunzătoare, planta este atacată rareori de dăunători și boli, dar uneori apar probleme.

 1. Greu roșu. Este important să știm cum arată zambile, în cazul în care există o astfel de boală, la fel ca în toate părțile plantei sunt pete apar de culoare galben-gri, care în timp devin maro și mucegăită. Pentru controlul și prevenirea în timpul sezonului de creștere este necesară pentru a pulveriza flori Bordeaux lichid sau medicamente Hom. Bulbi sunt gravate în soluție de 0,2% "Fundazol".
 2. Umflarea umedă. La o astfel de boală pe bulbi există o atingere de culoare roz, cu un miros ascuțit. În plus, frunzele devin galbene și putrezesc rădăcinile. Se recomandă tratarea materialului de plantare, ca și în putregaiul cenușiu.
 3. Penitsillez. Cu o asemenea boală, zambilele cresc prost și înflorește. Chiar și pe becuri apar patch-uri de culoare galben-maronie cu un înveliș verzui. Mijloacele de luptă sunt identice cu boala anterioară.
 4. Rădăcină de ceapă. Dacă în bulb se află un dăunător în timpul sezonului de creștere, spray-ul cu medicamentul "Actellik". Înainte de a le depozita, se recomandă procesarea cu neuron.

boli de zambile și dăunători

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

57 − = 54