top dressing de zmeură în toamnă

Zmeura este o boabă, care este cultivată aproape în toate zonele suburbane. Și fiecare grădinar vrea să obțină cât mai multă recoltă posibil, dar nu știe ce este necesar pentru asta. Și pentru ca randamentul tufelor de zmeură să vă fie plăcut, ei trebuie să fie îngrijiți în mod corespunzător și trebuie să fie hrăniți.

În acest articol, vom lua în considerare regulile pentru îngrijirea și hrănirea zmeurii în primăvara, vara și mai ales în toamnă.

Îmbrăcăminte de top și grijă de zmeură în primăvară

În primăvară, odată ce vremea stabilă este stabilă, este necesar să tăiem bine zmeura. Pe fiecare tufiș tăiați toate ramurile slabe, răsucite și uscate, lăsând 2-3 ramuri puternice, iar dacă tufișul este puternic, atunci puteți face 4-5. După aceasta, scoateți vârfurile ramurilor rămase pentru fructare, astfel încât acestea să ofere lăstari laterale. Aruncarea subțire ar trebui să fie bună, deoarece, cu cât mai mult spațiu și aer, cu atât mai sănătoase și mai productive vor fi tufișurile de zmeură. În timpul tăierii, este necesar să se curețe pasajele astfel încât rândurile de zmeură să fie alternate cu culoar de jumătate de metru. Pentru a vă asigura că nu există lăstari pe coridoarele dintre rânduri, acestea pot fi acoperite cu ramuri sculptate.

Acum puteți începe să faceți îngrășăminte. Mulți grădinari nu știu ce mai bine să hrăniți zmeură în primăvară. În această perioadă, este mai bine să utilizați mullein (gunoi de grajd) sau compost (o dată la trei ani) pentru a hrăni zmeură, dar nu puteți adăuga clorură de potasiu.

Acest lucru se face astfel:

 1. Sub fiecare tufă, se toarnă aproximativ jumătate din galeata mulleinului îngroșat și se extinde uniform de-a lungul solului mai aproape de tulpini.
 2. Este presărat cu un strat de sol sau turbă de 2-3 cm.

În acest caz, gunoiul de grajd va fi atât o sursă de energie, cât și un material de muls.

Nutriție suplimentară și îngrijire pentru zmeură în timpul verii

La începutul verii, în iunie, fertilizarea foliară ar trebui efectuată cu îngrășăminte de bază (azot, fosfor și potasiu). Pentru aceasta, utilizați o soluție din una din următoarele preparate (dozele recomandate sunt diluate în 10 litri de apă):

 • îngrășăminte azotate - 30-50 g;
 • superfosfat - 200-250 g;
 • Sulfat de potasiu - 50-70 g;
 • sulfat de magneziu 150 g;
 • sulfat de mangan sau zinc - 5-10 g;
 • sulfat de cupru - 3-5 g;
 • acid boric - 10-15 g;
 • molibden amoniu este de 1-3 g.

Sau puteți utiliza infuzia de cenușă din lemn sau paie (o jumătate de litru poate de 10 litri de apă fierbinte).

Imediat după recoltare (iulie-august), o tăiere bună a lăstarilor care au fost deja recoltați, și îmbrăcarea foliară a zmeurii, cu aceleași preparate ca la începutul verii. Dar există îngrășăminte decât nu se recomandă hrănirea zmeurii după fructare. Acestea includ îngrășămintele cu conținut de humus, compost și azot, deoarece acestea reduc rezistența la îngheț a plantelor.

Top dressing și îngrijirea zmeurii în toamnă

Hrănirea în mod curent a zmeurii este foarte importantă, deoarece în timpul fructării și creșterii lăstarilor din sol, cele mai multe substanțe nutritive sunt consumate, ceea ce afectează creșterea zmeurii și numărul de culturi pentru anul următor.

Înainte de îmbrăcămintea de sus, săpa și îndepărtați toată iarba de buruieni.

Există mai multe opțiuni pentru îngrășăminte, decât puteți hrăni zmeură în toamnă:

 1. Un amestec de superfosfați de 50 g și cenușă de lemn la o rată de 1 litru la 1 m², sub tufele tinere, utilizează o doză de jumătate mai mare.
 2. decât zmeura pentru furaje în toamnă

 3. 4-5 kg ​​de humus sau 4-6 găleți de gunoi la 1 m² (o dată la fiecare 2-3 ani).
 4. Un îngrășământ mineral complex care conține fosfor, potasiu și sulfat de amoniu, la o rată de 250 g pe 1 m 2.
 5. Un amestec de microelemente - 3 g de sulfat de zinc și 5 g de sulfat de mangan pe 1 m2.

Nu este recomandat să se utilizeze îngrășăminte minerale în același an cu cel organic. Dacă doriți să obțineți un amestec al acestor tipuri de îngrășământ, atunci doza trebuie redusă la jumătate.

Realizând panglici de zmeură în primăvara, vara și toamna, veți obține în mod constant o recoltă bună a acestor fructe dulci și sănătoase.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

4 + 6 =