Unde cresc fisticul

Cine dintre noi nu-i place fisticul - delicios, hrănit și foarte util! Aceste nuci conțin o mulțime de oligoelemente - potasiu, cupru, mangan, fosfor, magneziu. Și acest produs este considerat lider în conținutul de fitosteroli - substanțe care sunt extrem de utile pentru vasele de sânge. Fisticul este bogat în aminoacizi, vitamine B. Aceste fructe cu coajă lemnoasă reduc efectiv nivelul colesterolului rău din sângele nostru și lucrează ca antioxidanți. Și principala caracteristică a fisticelor sunt uleiurile esențiale, datorită cărora se numesc "nuci de bună dispoziție". Ei bine, hai să aflăm unde, în ce țară crește nuca de fistic, atât de folositoare pentru corpul uman.

În ce țară cresc fisticul?

Gama de distribuție a fisticului este cea tropicală și subtropică. Acestea sunt în principal munții din Asia Centrală, Mesopotamia, Siria, nord-estul Iranului. Dar în alte țări, în special în Marea Mediterană (Italia, Grecia, Spania), fisticul este cultivat ca plantă culturală, atât pentru export cât și pentru consumul intern. Dar liderul în fisticul de creștere este, desigur, Turcia - deține mai mult de 50% din piața mondială a vânzărilor de fistic.

Câte puțin, aceste nuci sunt cultivate în Australia, Africa de Nord-Vest, Israel. Dar fisticul crește în Rusia și, dacă da, unde? Pentru a da un răspuns la această întrebare, să învățăm mai întâi câteva trăsături ale tehnologiei agricole în cultivarea acestei culturi.

Fistulele preferă soluri stâncoase, pietroase, cresc bine în condiții de deșert. Ei trăiesc pe pante și stânci, preferând soluri maro-stepice și soluri gri. Cel mai adesea apar pe soluri bogate în calciu, care sunt digerate activ. Și fisticul este cel mai probabil să crească în cazul în care acestea pot satisface nevoia lor de iluminare bună. Această plantă este rezistentă la secetă și, în același timp, tolerează constant înghețul la -25 ° C, de aceea se simte bine în deserturi și semi-deserturi.

Deci, condițiile climatice și adecvate pentru cultivarea solului fistic disponibile pe coasta Mării Negre din Munții Caucaz, precum și în sudul Crimeei. Cu toate acestea, calitățile gustative ale nuci obținute din copaci nativi, departe de a fi ideale, astfel încât angajate în cultivarea fisticului în țară doar gradinari amatori.

Dacă aveți o dorință de a vă cultiva fisticul în grădina dvs., știți: nu vor da roade decât după 9-10 ani, iar vârful randamentului este de aproximativ 20 de ani. Rețineți că în grădina dvs. ar trebui să fie cel puțin doi arbori de sex diferit.

Cum să crești fistic?

Fisticul numesc nu numai nucile, ci și copacii pe care cresc. În funcție de varietate, acesta este copaci foioase sau veșnic verzi, și uneori arbuști din familia sumacovye. Cele mai multe exemplare ating o înălțime de 5-6 m, iar fisticul trăiește la 400 de ani! Uită-te la aceste ficat lung de flora deșert este, de asemenea neobișnuit: Nuci de fistic în cazul în care cresc o coroană mică, densă încoronează o bază multi-stemată acoperită cu o coajă cenușie nedescrisă.
Mai multe fapte interesante sunt legate de cultivarea fisticului. De exemplu, acești copaci cel mai adesea cresc singuri și doar ocazional formează păduri rare. Fistulele sunt împărțite la masculi și femele și se înmulțesc prin polenizare încrucișată. Și departe de toată lumea știe că fisticul este din punct de vedere botanic nu nuci, dar numai semințe.

Folosirea fisticului sub influența razelor soarelui emite un număr mare de uleiuri esențiale, astfel încât pentru o persoană care se află lângă o astfel de plantă în frigul amiază plin de dureri de cap și de leșin.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

1 + 4 =