arginina este bună și rea

Am auzit de la începutul anilor că proteina ar trebui să fie consumată cu putere și principală, deoarece este un angajament de creștere, putere și inteligență. Cu toate acestea, descoperim acest lucru cu vârsta, nu fiecare proteină este la fel de utilă. Cea mai folositoare proteină este că, atunci când este consumată, organismul primește un set complet de aminoacizi, care, spre toate celelalte lucruri, sunt de asemenea absorbiți cu succes de ei. Aici și așa, în serios.

Aminoacizii sunt de neînlocuit (trebuie găsiți în alimente), pot fi înlocuiți (putem să le sintetizăm singuri) și pot fi înlocuiți condițional (sinteza lor în organism are loc numai în condiții favorabile). Acum vom considera cel mai strălucit reprezentant al acestei ultime categorii - arginina.

Arginina aminoacidului este capabilă să fie sintetizată în organismul uman din alți aminoacizi. Este adevărat că unele procese fiziologice pot preveni acest lucru. De exemplu, dacă dieta ta nu are cel puțin un aminoacid esențial - sinteza proteinelor în general este suspendată. În plus, după 30 de ani, practic nu există o sinteză a argininei. De asemenea, acest proces nu conduce la boală, la tratamentul cu antibiotice și, bineînțeles, la chimioterapie.

beneficiu

În mod activ, despre beneficiile și efectele argininei au început să vorbească în anii 80-90 ai secolului trecut. De fapt, în conversațiile oamenilor de știință a împins oxidul nitric - un metabolit (produs în timpul procesării argininei) a aminoacidului nostru.

Oxidul de azot este cunoscut pentru că duce la ploile acide și acumularea de agenți cancerigeni în organism. Cu toate acestea, în anii '90, un grup de oameni de știință au primit Premiul Nobel pentru descoperirea rolului pozitiv al oxidului nitric.

Observăm deodată că utilizarea argininei este indisolubil legată de utilizarea oxidului nitric, deoarece unul fără celălalt în organism nu se formează.
Deci, datorită furnizării corpului cu arginină, se formează oxid de azot, ceea ce duce la:

  • relaxarea vaselor de sânge - această proprietate este folosită ca un "prim ajutor" pentru angina pectorală;
  • creșterea fluxului de sânge către mușchi și creier;
  • creșterea fluxului de sânge către organele genitale externe;
  • scăderea presiunii intraoculare;
  • scăderea colesterolului și riscul de progresie a aterosclerozei;
  • Oxidul de azot este un mediator - transmite impulsuri între celulele nervoase;
  • relaxează celulele din tractul digestiv, bronhiile;
  • promovează excreția amoniacului din organism;
  • arginina este o parte a colagenului, întărind cadrul musculaturii, cartilajul;
  • cu deficit de arginină, compoziția spermei se schimbă (pentru mai rău).

Dar pentru femei, arginina este interesantă, în primul rând din punctul de vedere al excesului de greutate - aminoacidul ajută la creșterea masei musculare și reducerea țesutului adipos. În același timp, pentru persoanele care se implică activ în sport, arginina este de asemenea utilă pentru că contribuie la vindecarea rapidă a rănilor, entorse, refacerea mușchilor după antrenament și competiții.

Afectarea argininei

aminoacid arginină

În principiu, ar fi mai corect să nu spunem răul argininei, ci contraindicațiile. La urma urmei, este dăunător faptul că este excesivă, de fapt, tocmai acest lucru sa dovedit că oamenii de știință au primit premiul Nobel pentru oxid de azot, care, în doze mici, poate fi chiar un leac pentru cancer.

Arginina nu poate fi consumată cu herpes, precum și cu schizofrenia. Este contraindicată pentru copii în perioada de creștere activă, deoarece poate provoca gigantism (arginina ajută glanda tiroidă și glanda pituitară să activeze producerea hormonilor de creștere).

De asemenea, acest aminoacid va fi dăunător femeilor în timpul sarcinii și alăptării. Un exces regulat de consum de arginină duce la îngroșarea pielii și articulațiilor (acest proces este reversibil, totul este normalizat odată ce doza de arginină este redusă).

Norma zilnică a argininei este de 6,1 g. Nu trebuie să vă fie frică de excesul acestui aminoacid dacă consumați doar produse care conțin arginină, dar jucând cu suplimente alimentare poate fi periculos.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

78 + = 83