au crescut simptomele acidității gastrice

La o persoană sănătoasă, cantitatea de acid clorhidric (HCL) conținută în sucul gastric este o constantă. Cu toate acestea, pe fondul bolilor gastrointestinale de natură inflamatorie, poate apărea o aciditate crescută sau scăzută a stomacului, în care se observă exces sau deficiență de HCL.

Cauzele acidității crescute a stomacului

Pentru formarea acidului în stomac se întâlnesc celule speciale, numite parietale. Dacă mucoasa devine inflamată, ele încep să producă prea mult HCI, agravând simptomele gastritei (de fapt, inflamarea stomacului).

Pentru dezvoltarea acidității crescute a stomacului, semnele cărora sunt discutate mai jos, următorii factori conduc:

 • mâncăruri neregulate - fast-food, cafea în cantități mari, alcool, produse afumate;
 • utilizarea pe termen lung a medicamentelor hormonale (prednisolon, metilprednisolon etc.), medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, diclofenac, paracetamol etc.);
 • fumat;
 • stres sistematic;
 • bacteria Helicobacter pylori (Helicobacter pylori), din cauza căreia, în cele mai multe cazuri, se produce gastrită și un ulcer gastric cu aciditate ridicată.

De asemenea, cauza secreției excesive de HCI poate fi o predispoziție ereditară.

Cum este aciditatea crescută a stomacului?

Printre semnele principale care semnalizează o creștere a concentrației de acid clorhidric în stomac:

 • arsuri la stomac - o senzație de arsură care se ridică la nivelul gâtului datorită creșterii sucului gastric în esofag; cel mai adesea apare după luarea de alimente acide, grase, afumate;
 • acru rău;
 • greață și, în cazuri rare, vărsături după o masă.

Dacă există o aciditate crescută, stomacul suferă - "sub lingură", strigă și trage. Aceste senzații vin după 1 până la 2 ore după masă. Un stomac gol se poate îmbolnăvi de asemenea. Pacientul are diaree sau constipație.

Cum de a determina aciditatea crescută a stomacului?

Tulburările descrise mai sus nu reprezintă semne excepționale de gastrită - aceleași simptome pot însoți o aciditate gastrică crescută în ulcerație sau eroziune. Diagnosticul poate fi efectuat numai de către un medic pe baza fibroagroskoscopiei. Procedura implică înghițirea sondei, care este echipată cu senzori speciali și echipament video. Acest lucru face posibilă examinarea suprafeței mucoasei.

Măsurați aciditatea în stomac utilizând următoarele metode:

 1. Semnalul fracțional - pacientul înghite un tub subțire prin care sucul gastric este aspirat pentru cercetări ulterioare în laborator (amestecate, din toate departamentele care lubrifiază rezultatul).
 2. Rășini schimbătoare de ioni - tablete "Acidotest", "Gastrotest" etc. Acceptat de pacient după o călătorie dimineața la toaletă; următoarele două porțiuni de urină sunt evaluate prin criteriul de culoare, ceea ce face posibilă determinarea nivelului de aciditate, deși foarte aproximativ.
 3. Colorarea peretelui stomacului prin endoscop.
 4. Monitorizarea pH-ului intragastric - permite măsurarea concentrației de HCI direct în stomac.

Identificarea Helicobacter pylori
semne de aciditate crescută a stomacului

Studiind cauzele acidității crescute ale stomacului, oamenii de știință au aflat că bacteria Helicobacter pylori provoacă gastrită, gastroduodenită, ulcere și chiar oncologie.

Microbul intră în organism prin saliva infectată și, spre deosebire de alți omologi, se simte excelent în sucul gastric. Determinarea prezenței Helicobacter pylori fie prin examinarea unei probe de biopsie din endoscopie, fie prin analiza sângelui.

O altă metodă este un test de respirație, în timpul căruia pacientul respiră într-un tub special, apoi bea sucul cu indicatorul dizolvat în el și după o jumătate de oră respiră din nou în tub.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

+ 38 = 48