bilirubinei

Când metabolismul în organism, hemoglobina este scindată în ficat, formând bilirubina ca produs de dezintegrare. Se găsește în ser și în bilă. Bilirubina este excretată din organism cu urină și fecale, precum și cu bilă. Dacă nivelul bilirubinei crește, se manifestă sub formă de îngălbenire a pielii - icter.

Atunci când analizați conținutul de bilirubină în plasma sanguină, determinați tipurile directe și indirecte ale acestui pigment. Două tipuri sunt bilirubine comune. Direct - atunci când pigmentul este deja legat în celulele hepatice și este gata pentru îndepărtare, iar cel indirect a fost format recent și nu a fost încă neutralizat. Conținutul de bilirubină din sânge arată cum funcționează ficatul și conductele biliare. Creșterea nivelului de pigment la niveluri ridicate este un fenomen foarte periculos și necesită o acțiune imediată.

Cum să luați o analiză pentru bilirubină?

Există mai multe reguli pentru efectuarea unui test de sânge pentru bilirubina comună:

 1. Pentru a determina nivelul bilirubinei, eșantionarea sângelui se face din venă pe partea interioară a cotului brațului. Copiii iau sânge din călcâi sau vena pe cap.
 2. Înainte de a lua testul timp de cel puțin 3 zile nu puteți lua alimente grase și trebuie să vă abțineți de la alcool.
 3. Analiza se face numai pe stomacul gol. Trebuie să mori de foame cel puțin 8 ore. De regulă, sângele este luat dimineața. Pentru copii nu există restricții.

Rezultatul analizei poate fi influențat de următorii factori:

 • luând cafea și medicamente care conțin cafeină;
 • luând warfarină, aspirină, heparină;
 • dieta și înfometarea;
 • luând unele preparate din colagog sau decocții de ierburi, medicamente pentru ficat;
 • sarcinii.

Normele de bilirubină în cadrul unui test de sânge

Norma bilirubinei totale pentru adulți este de 3,4 (conform altor surse de la 5.1) la 17 micromolari pe litru.

Fracțiunea indirectă este de 70-75%, citirile în micromoli pe litru variază de la 3,4 la 12. Fracția directă variază de la 1,7 la 5,1 micromolari pe litru. Unele surse spun că norma poate fi considerată de la 0 la 3,5 micromolari pe litru.

Trebuie remarcat faptul că la femeile gravide un nivel ușor crescut al bilirubinei este de obicei considerat drept. Pentru nou - născuți, testul bilirubineiașa cum fluctuează zilnic, acest lucru se datorează proceselor naturale din corpul copiilor.

Bilirubin în analiza urinei

Dacă bilirubina se găsește în analiza urinei, acesta este primul semn al funcționării defectuoase a ficatului și a canalelor biliare. Analiza asigură detectarea precoce a bolilor, cum ar fi:

 • ciroza;
 • hepatita;
 • boli ale vezicii biliare;
 • cancer.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

3 + 1 =