Chist ovarian - ce este și ce merită să vă fie frică?

Bolile oncologice ale sistemului de reproducere adesea nu dau o imagine clinică, ceea ce face dificilă diagnosticarea acestora. Multe simptome sunt similare fenomenului comun - insuficiență hormonală. În timpul examinării, este posibil să se stabilească adevărata cauză. Să luăm în considerare în detaliu o astfel de boală, ca un cistom ovarian: ce este, cum ar fi patologia este arătată.

Chistul chisturilor și ovarian

Adesea, femeile confundă acest termen cu altul obișnuit în ginecologie - "chist". În practică, acest lucru nu este același lucru. Dacă vorbim despre diferența dintre chist și chist, trebuie notate următoarele diferențe cardinale:

 1. Kistoma este o tumoare adevărată care se dezvoltă direct din celulele epiteliale care cresc în organele și sistemele vecine.
 2. Chistul pe ultrasunete - o formă clară, cu o singură cameră, cu muchii netede, pereți subțiri. Cistomul cu ultrasunete are întotdeauna granițe mai puțin pronunțate, marginile tuberculoase, grosimea pereților variază, pot fi incluziuni din alte țesuturi din interior.
 3. Kistoma nu-și oprește creșterea, încetinind în dezvoltare doar pentru o perioadă scurtă de timp. Chistul poate începe în mod independent dezvoltarea și dispare (chisturi funcționale).
 4. Creșterea cistomului se datorează divizării celulelor sale, chistul crescând în dimensiune numai datorită întinderii zidurilor sale subțiri.
 5. Compresia organelor și țesuturilor vecine apare adesea cu formarea unui chist. Kistoma se poate răspândi în alte țesuturi și organe, pentru a da metastaze, ruptura cistomului este rară.

Chisturile ovariene - clasificare

Având în vedere termenul de chist ovarian, este necesar să spunem că neoplasmul poate fi de diferite tipuri. Există mai multe clasificări care iau în considerare nu numai mărimea cistomului, dar și caracteristicile cursului bolii, compoziția educației, natura conținutului. Deci, în funcție de caracteristicile fluxului, cistomul este împărțit în:

 • benign - crește încet, exercitând presiune asupra țesuturilor din apropiere;
 • proliferante - să aibă o poziție intermediară între benign și malign;
 • maligne - au o dezvoltare rapidă, se dezvoltă în organele vecine.

În funcție de tipul de conținut, acestea sunt:

 • seros - cele mai multe camere, cu conținut lichid, opac;
 • mucinous kistomy - au o structură cu mai multe camere, umplute cu conținuturi de consistență asemănătoare cu șlamul.

În funcție de tipul de căptușeală a cavității interne:

 • glandular - aveți o glandă;
 • tsilioepitelialnye - au ziduri netede;
 • papilar - conțin creșteri, sunt predispuse la degenerare în cancer.

chist ovarian mare

Chistomul mucinos

Acest tip de formare este multidimensional în structură. Astfel de tipuri de chisturi sunt diagnosticate la femei la orice vârstă, ceea ce indică o lipsă de legătură cu funcția de reproducere. Frecvența apariției crește în perioada post-menopauză. Trecerea acestei forme de cistom în cancer este observată doar în 3-5% din cazuri, din toate cele stabilite.

Se acceptă separat să se distingă un astfel de soi ca un cistom pseudomucinos. Se caracterizează printr-o simptomatologie similară, dar cu o examinare instrumentală atentă are diferențe. Patologia se dezvoltă în diferențierea embrionară a prospectelor embrionare. Aceasta este în principal o tumoare epitelială unilaterală a ovarelor, rotundă sau ovoidă, cu o consistență strânsă, cu o suprafață neuniformă.

Cistomul seros al ovarelor

Chisturile seroase au o structură cu o singură cameră. Lichidul care le umple are o transparență și deseori colorat în culoarea paielui. Acest tip de educație se caracterizează prin creșterea și creșterea rapidă. Chistul papilar atinge adesea un diametru de 30 cm. Diagnosticul formării este predominant la femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani. În acest caz, osteoporoza apare în 10-15% din cazurile de patologie.

Ce este chistul limită al ovarului?

În mod separat, oncologii disting un astfel de soi ca și cistomul limită. Numele său a fost dat acestei noi formări datorită prezenței semnelor separate de tumoare benignă și malignă în același timp. Din punct de vedere tehnic, ele nu pot fi atribuite unor benigne din cauza recidivei frecvente la alegerea unei terapii de conservare a organelor. Chisturile la limită apar mai des la femeile de vârstă reproductivă. Anumiți factori influențează formarea lor, printre care:

 • livrare târzie;
 • utilizarea spiralelor intrauterine;
 • fluctuațiile fondului hormonal.

dimensiunile cistomului

Chist ovarian - simptomele și tratamentul unei femei

Femeile care știu despre ovarele chistice nu prezintă întotdeauna în mod clar semne de patologie. Kistoma mica in dimensiune nu se dă o perioadă lungă de timp. Adesea se constată o încălcare prin examinarea profilactică a organelor pelvine. Cu o creștere a volumului de până la 3 cm sau mai mult, apar primele simptome. Ei încep cu dureri, trăgând dureri în abdomenul inferior. Adesea, durerea se datorează regiunii lombare. Chistul ovarian de dimensiuni mari este însoțit de:

 • senzație de greutate, spargerea în abdomen;
 • creșterea volumului abdominal;
 • încălcarea ciclului menstrual;
 • frecvența crescută de urinare datorată comprimării vezicii urinare;
 • o încălcare a intestinelor - diaree, constipație;
 • edem pe picioare.

Exacerbări ale porilor asociate cu o încălcare a integrității cistomului, pot fi observate:

 • creșterea temperaturii corporale;
 • daggerache în abdomen;
 • tahicardie;
 • tensiunea peretelui abdominal anterior.

Cu o astfel de boală ca chistomul, tratamentul este posibil numai chirurgical. În etapele inițiale, se efectuează operații de conservare a organelor. Doctorii elimină numai zonele afectate ale țesutului ovarian. În acest caz, glanda însăși rămâne funcțională. Leziunile extensive necesită îndepărtarea completă a ovarelor. În primele etape sunt eficiente:

 • radioterapie;
 • chimioterapie.

Chist ovarian stâng

Diagnosticul "cistomului ovarului stâng" este mai frecvent în practica ginecologică. Acest lucru se datorează locației anatomice, tipărirea glandei. În plus, afectarea directă a ovarului stâng oferă o imagine clinică evidentă, facilitează diagnosticul. Astfel de femei se plâng de:

 • greutate și durere în abdomenul inferior;
 • greață frecventă, uneori vărsături;
 • încălcarea ciclului menstruației.

Cistomul ovarului drept

Chistul ovarului drept este adesea diagnosticat într-o etapă târzie. Motivul pentru aceasta este lipsa unei imagini clare a bolii, simptome. Tumora este detectată cu un examen preventiv, o examinare completă a infertilității. Procesul patologic se desfășoară identic în ambele glande. Progresia rapidă necesită intervenție medicală, operație.

Eliminarea chistului ovarian

Dacă pacientul are chist ovarian la dimensiuni mari, este evidentă necesitatea intervenției chirurgicale. În acest caz, medicii sfătuiesc să efectueze eliminarea tumorii indiferent de mărimea acesteia. Deci, este posibil să se prevină posibilitatea trecerii la o tumoare malignă. În timpul operației, îndepărtați chistul, determinându-i natura, excluzând malignitatea.

Volumul operației este determinat de dimensiunea tumorii, tipul, vârsta pacientului. Adesea, intervenția este efectuată printr-o metodă laparoscopică. Cu chisturi seroase, se efectuează o cistectomie - formarea este îndepărtată, păstrând țesutul ovarian. Chisturile mucoase necesită rezecția glandei afectate - oforerectomie. După o astfel de operație pentru a înlătura cistomul, fierul rămas devine "responsabil" pentru funcția fertilă.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

+ 60 = 69