Colposcopia doare

Colposcopia este un studiu al colului uterin, folosind un dispozitiv special de colposcop optic. În timpul examinării, de asemenea, pereții vaginali sunt inspectați. În articolul nostru, vom examina valoarea diagnostică a colposcopiei, trăsăturile pregătirii și tehnica conducerii.

Pentru ce este colposcopie?

Procedura de colposcopie este utilizată pentru a evalua starea mucoasei cervicale și detectarea timpurie a patologiei sale, cum ar fi:

 • eroziunea colului uterin;
 • endometrioza;
 • maligne sau benigne în epiteliul mucoasei cervicale.

În timpul colposcopiei, puteți face o frotiu și o biopsie a mucoasei suspecte.

Cum să vă pregătiți pentru colposcopie?

Înainte de colposcopie, precum și înainte de orice examinare ginecologică, este necesar să se pregătească. Pentru aceasta aveți nevoie de:

 • să se abțină de la actul sexual cu 2 zile înainte de procedură;
 • Nu utilizați tampoane, lumanari și comprimate vaginale cu 2 zile înainte de procedură;
 • o oră înainte de procedură, să ia un medicament care are activitate analgezică (paracetamol, ibuprofen, ketolong);
 • zilele optime pentru colposcopie - 2-3 zile după menstruație.

Tehnica colposcopiei

Alocați o colposcopie simplă și avansată. O simplă colposcopie nu are o valoare diagnostică ridicată. Colposcopia extinsă implică o serie de teste și utilizarea medicamentelor. Procedura în sine este complet sigură și nedureroasă, astfel încât colposcopia nu are contraindicații.

În timpul colposcopiei avansate, se prelevează următoarele mostre:

 • Testul cu acid acetic 3% are cea mai mare valoare de diagnostic. Când este tratat cu membrana mucoasă a colului uterin, vasele sanguine sănătoase se îngustează;
 • colorarea epiteliului cu soluția de Lugol a fost numită testul Schiller. Epiteliul normal este maroniu uniform colorat, iar zonele modificate patologic rămân neschimbate;
 • Cazurile lansate de cancer sunt detectate cu ajutorul testului lui Khrobak.

Un set de instrumente pentru colposcopie include: o oglindă endocervicală, un suport pentru țesuturi, o chiuretă, un lifting lateral și forța de biopsie.

Senzațiile unei femei și consecințele colposcopiei

Multe femei sunt interesate de întrebarea: "Este dureros să faci colposcopie?". Majoritatea femeilor nu au dureri, ci doar un disconfort minor. Dacă în timpul colposcopiei avansate, uterul cervical este biopsizat de mucoasă, acesta doare.

La întrebarea: "Cât durează ultimul colposcopie?", Nu se poate da un răspuns clar. Durata procedurii depinde de experiența medicului, de calitatea colposcopului și de diagnosticul (necesitatea unei biopsii). În medie, procedura durează 20-30 de minute.

După o colposcopie extinsă, în decurs de 2-3 zile, poate apărea descărcare maro. Nu vă speriați, acest lucru indică alocarea reziduurilor de iod, care a fost folosită pentru testul Schiller.

În cazuri rare, colposcopia poate provoca astfel de consecințe:

  Procedura de colposcopie

 • sângerarea după colposcopie poate fi rezultatul unei vătămări vasculare în timpul preluării materialului;
 • infecție a tractului genital.

Colposcopia nu este recomandată în primele 8 săptămâni după naștere și, de asemenea, dacă pacientul are o alergie la iod.

Astfel, am examinat indicațiile, contraindicațiile, tehnica și posibilele complicații ale colposcopiei. După cum puteți vedea, această procedură este practic inofensivă și, foarte rar, dă complicații, prin urmare, dacă este necesar, poate fi efectuată destul de des. Împreună cu aceasta, are o valoare diagnostică ridicată.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

+ 54 = 63