cum să oprești sângerarea

Practic fiecare rană poate fi însoțită de sângerare. Tăieturi, lovituri sau lovituri - toate acestea dăunează pereților vaselor, din care curge sângele. Este deosebit de important să știți cum să opriți rapid sângerarea, în caz de urgență poate salva viața unei persoane.

Tipuri de sângerare

Dacă sângele curge de la rană sau de la alte deschideri exterioare ale corpului, sângerarea se numește deschisă. Dacă sângele se acumulează în cavitatea corpului, sângerarea se numește internă. Există următoarele tipuri de sângerări externe:

  1. Capilar. Acest tip de sângerare apare la nivelul plăgilor superficiale, astfel că sângele curge prin picătură.
  2. Venoase. Se întâmplă când rana este mai adâncă (tăiată sau tăiată). Cu astfel de răni, există o sângerare profundă de culoare închisă.
  3. Sânge. Cauzează răni adânci sau tocate. Sângele la această culoare strălucitoare stralucitoare, nu doar că curge, ci lovește cu un curent.
  4. Mixt. Sângele în acest caz curge simultan din arteră și venă.

Opriți sângerarea venoasă este cel mai bine cu un bandaj de presiune. Aplicați un bandaj curat sau o batistă curată pe rană. Datorită faptului că bandajul strânge capetele vaselor deteriorate, sângerarea se oprește. Dacă situația este urgentă și nu există nimic la fel ca tifonul sau batista, apăsați rana cu mâna.

Pentru a opri sângerarea capilară, umeziți tifonul cu peroxid de hidrogen și atașați-l la rană. Cel mai bun strat de vată de bumbac și totul de bandaj. Nu aplicați niciodată vată de bumbac sau altă țesătură cu o textura murdară pe rană. În vile pot exista bacterii, care vor provoca infecții.

Cel mai important lucru este să opriți sângerarea arterială violentă în timp, deoarece victima ar putea sângera. Puteți opri acest lucru prin aplicarea unui bandaj de presiune sau a unui turnichet. Turnichetul trebuie plasat deasupra locului de rănire. Pentru a realiza hamul, puteți folosi orice: o centură, o eșarfă, o cravată sau o batistă.

Orice sângerare grea trebuie oprită în conformitate cu următorul model:

  • Puneți victima pe podea și ridicați partea rănită a corpului;
  • Dacă în rănită sunt corpuri străine, trebuie să fie îndepărtate. Nu este necesar să eliminați obiectele profund pătrunse, aceasta poate crește sângerarea;
  • Plasați un plăcuță de țesut pe rană și o strângeți din greu;
  • continuați să stoarceți rana, aplicând în același timp un bandaj.

Medicamente care opresc sângerarea

Există două tipuri de medicamente hemostatice: una trebuie administrată oral în cadrul terapiei generale, altele sunt locale. Dacă primul tip va fi prescris de medic pentru fiecare caz specific, medicamentele care opresc sângerarea sunt topice pentru orice sângerare externă.

Cum să oprești sângerările nazale?

Sângerarea nazală este foarte frecventă. Poate chiar să apară dintr-o vătămare minoră. Dacă au început sângerările nazale, puneți persoana rănită pe un scaun și înclinați ușor înainte. Asigurați-vă că victima poate respira prin gură. acum pentru a opri sângerarea venelorprindeți nările timp de 10 minute. Astfel, se formează un cheag de sânge, care închide vasul deteriorat. Nu vă suflați nasul în câteva ore, aceasta poate provoca sângerări repetate.

Mergeți la medic cât mai curând posibil, dacă nu puteți opri bătăile de sânge pentru mai mult de 20 de minute. După un cap puternic de impact pentru medic, chiar dacă sângerarea nu este puternică, nasul poate fi rupt. Este urgent să mergeți la spitalul de care aveți nevoie atunci când sângerarea a început după o rănire a capului - poate însemna o fractură a craniului.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

14 − 6 =