Fractura gleznei

Fractura gleznei este o leziune a gleznei, care constă din trei oase. Acesta este unul dintre cele mai frecvente tipuri de leziuni. Fractura gleznei poate fi cauzată de cădere, accident vascular cerebral sau coliziune. În acest caz, glezna depășește intervalul natural de rotație sau se produce o lovitură de-a lungul osului.

Simptomele fracturii gleznelor sunt după cum urmează:

  • durere (severă sau minoră);
  • umflare;
  • formarea de vânătăi în jurul leziunii;
  • pierderea mobilității articulare;
  • Incapacitatea de a sta pe un picior deteriorat, păstrând în același timp greutatea acestuia.

Cursul bolii cu fractura de glezna, tratament

Cu o fractură, se face o gleznă. De asemenea, medicul verifică dacă arterele nu sunt rănite, evaluează sensibilitatea și mobilitatea piciorului.

Pe baza acestui fapt, tratamentul este prescris. Mai întâi, deplasarea articulației gleznei (direcția fracturii) trebuie eliminată. Această procedură se efectuează sub anestezie locală. Mai mult, fixarea se face cu un bandaj de tencuială. Cel mai adesea, un bandaj de tencuială este folosit până la treimea superioară a coapsei ("boot"). Perioada de fixare este între 4 și 6 săptămâni. Aceasta este cea mai frecventă metodă de tratament.

Există, de asemenea, metode operaționale. Practic, ele sunt utilizate atunci când se face o corecție conservatoare nereușită, cu fracturi cronice. În acest caz, fragmentul deplasat este repoziționat și fixat cu un șurub metalic sau o spiță. Apoi, de asemenea, puneți un bandaj. În fracturile complexe cu subluxație a piciorului, perioada de fixare este extinsă la 12 săptămâni.

Recuperare (reabilitare) după o fractură a gleznei

În timpul perioadei de imobilizare este necesar să se efectueze exerciții generale de întărire și gimnastică respiratorie, exerciții pentru degetele de la picioare, genunchi și articulația șoldului.

După fractura gleznei, se observă umflarea piciorului. Pentru a îmbunătăți circulația sângelui și a reduce umflarea, se recomandă să coborâți periodic piciorul și apoi să creați o poziție înălțată pentru acesta. După câteva zile poți să te apropii de secție de cârje.

LFK după fracturarea gleznei în perioada după îndepărtarea gipsului are drept scop restabilirea treptată a mobilității articulației gleznei, lupta activă cu umflarea, prevenirea dezvoltării platfoidelor, curbura degetelor. Complexul de exerciții include astfel de elemente: prinderea și ținutul degetelor de obiecte, exerciții flexibile ale piciorului, înclinarea înainte și înapoi, rularea cu picioarele mingii. De asemenea, este prezentată mersul pe tocuri, pe degete, pe arcurile interioare și exterioare ale picioarelor, în semicerc, practicând bicicleta staționară. În încălțăminte este introdus un branț ortopedic special cu suporator.

Puternicitatea reduce exercițiile speciale cu picioarele ridicate într-o poziție întinsă.
În cursul reabilitării, cu o fractură a gleznei, este inclus un masaj de tibie (până la 30 sesiuni). Este necesar să se restabilească sistemul neuromuscular. Alte proceduri fizioterapeutice sunt prescrise: electroforeza, hidroterapie, aplicații parafinice.
Cât de mult va vindeca fractura gleznei, depinde de gravitatea pagubelor.

De obicei, capacitatea de lucru este restabilită în 2,5 - 4 luni.

Posibile complicații după fracturarea gleznelor: Fractură gleznă Simptomedisfuncția articulației gleznei, durerea cronică și umflarea, deformarea artrozei, tăierea osteocondrozei.

Dieta după o fractură a gleznei

Este important să nu consumați mai multe alimente bogate în calciu, așa cum cred majoritatea. Luați în considerare unele elemente care sunt, de asemenea, necesare pentru îmbinarea oaselor și în care produsele conțin:

  • bor (roșii, mere, pere);
  • cupru (ficat, mei, secară);
  • fluor (fructe de mare, ceai negru, orez);
  • magneziu (fasole, arahide, legume cu frunze verzi);
  • mangan (nuci, cereale, mazare) etc.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

94 − = 87