IRM ale glandei hipofizare

Pentru mulți dintre noi, termenii și procedurile medicale sunt un mister cu șapte peceți. Dar, uneori, nu este de prisos să fie cunoașterea a ceea ce dovezi exista pentru IRM pituitară cu contrast, cum să se pregătească pentru ea, și modul în care întregul proces.

Corpul pituitar și perturbarea muncii sale

Glanda pituitară se referă la glandele centrale care secretă hormoni. Acesta este situat în baza creierului în cavitatea "șei turcești" și constă din două părți:

  • partea anterioară (adenohypofiza);
  • posterior (neurohidrofiză).

Mărimea glandei pituitare normale nu este mare. Înălțimea sa este de 3-8 mm, lățimea este de 10-17 mm și greutatea nu este mai mare de 1 gram. Dar, în ciuda mărimii sale mai mult decât modeste, hipofiza secretă un număr mare de hormoni responsabili de funcțiile reproductive ale corpului bărbaților și femeilor. Există un număr mare de boli asociate cu afectarea funcției sale, cu producția insuficientă sau excesivă de hormoni pituitari. Boala - obezitate, acromegalie, nanism, sindromul Cushing, unele tulburări psihice, infertilitate - rezultatul unei defecțiuni a glandei pituitare.

Diferitele tulburări ale glandei pituitare, ale hipotalamului și ale organelor din apropiere pot duce la afectarea funcțiilor. De regulă, acestea sunt formațiuni benigne - adenoame. Pentru a ajuta la diagnosticarea - adenomul hipofizar - RMN este principalul rol. Deoarece leziunile nu pot afecta întreaga glandă hipofizară, ci doar partea acesteia, este important să se obțină o imagine cu precizie microscopică.

Creșterea nivelului de hormon de prolactină din sânge poate însoți apariția unui microadenom - cea mai comună indicație pentru IRM a glandei pituitare cu contrast. Dacă formarea este suficient de mare, introducerea unui agent de contrast va ajuta la o mai bună examinare a structurii și a contururilor acestuia.

Pregătirea și conducerea RMN a glandei pituitare cu contrast

În ciuda complexității IRM a glandei hipofizare cu contrast, pregătirea pacientului este simplă. Procedura se face pe stomacul gol sau 5-6 ore după masă. Prin urmare, cel mai bun moment pentru un RMN este dimineața.

Procedura pentru RMN a hipofizei:

  1. Un medicament este ales pentru a contrasta pe baza sărurilor de gadoliniu - Dotarem, Omniskan, Magnevist, gadovist. Se efectuează un test de scarificare, adică un test pentru alergie la medicament.
  2. Unul dintre medicamentele selectate este injectat fie intravenos, fie intravenos, prin injectare timp de aproximativ 30 de minute înainte de începerea procedurii sau în timpul picăturilor de procedură.
  3. Pacientul este plasat în aparatul unui imager de rezonanță magnetică într-o poziție orizontală RMN al glandei pituitare cu contrastși ar trebui să rămână calm și imobil în timpul întregii examinări. Timpul aproximativ al RMN al glandei hipofizare cu un contrast de aproximativ 1 oră.
  4. Trebuie să fiți atenți la astfel de contraindicații precum sarcina, prezența stimulatoarelor cardiace ale pacientului, implanturile metalice, pompa de insulină. De asemenea, îndepărtați toate obiectele din metal: piercing, capse, bijuterii, proteze.
  5. În tulburările psihice, însoțite de mișcări involuntare și în prezența claustrofobiei, RMN se efectuează cu ajutorul medicamentelor liniștitoare.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

+ 25 = 35