Prevenirea bolilor infecțioase - toate tipurile și modalitățile de protecție împotriva infecțiilor

Prevenirea bolilor infecțioase, de regulă, este necomplicată. Cu toate acestea, precauțiile simple ajută la prevenirea problemelor grave, deoarece bolile cauzate de agenții patogeni sunt mult mai ușor de prevenit decât de a fi vindecați.

Tipuri de boli infecțioase

În medicină, clasificarea bolilor infecțioase se face prin tipul de agent patogen. Continuând de aici, se întâmplă boală:

 1. Virale. Aceste microorganisme pot provoca apariția unor epidemii grave. De asemenea, ele cauzează răceli și, uneori, chiar duc la dezvoltarea tumorilor.
 2. Bacteriene. Unele tipuri de bacterii sunt necesare pentru funcționarea corectă a corpului, dar există și specii periculoase. Acestea din urmă provoacă boli cu localizare diferită și severitate deosebită. Datorită lor, de exemplu, poate fi necesară prevenirea infecției cu meningococ.
 3. Chlamydia. Acestea sunt bacterii care pot dezvolta rezistență la medicamente antibacteriene. Ele provoacă inflamații ale sistemului urogenital, plămânilor, trachomului.
 4. Mycoplasma. Acest tip de bacterii nu are pereți celulari, dar poate deteriora grav sistemul respirator sau urogenital.
 5. Rickettsial. Există mai multe forme și cauzează patologii severe.
 6. Spirochete. Bacteriile spiralate foarte mobile care fac parte dintr-o floră orală sănătoasă, dar capabile să provoace sifilis, tifoid, leptospiroză.
 7. Micotică. Acest tip de boli infecțioase cauzează ciuperci.
 8. Protoziynymi. Dezvoltat ca urmare a activității vitale a paraziților unicelulari - amoeba, lamblia, balantidiul.
 9. Helminți. Astfel de infecții apar datorită viermilor, care trăiesc de obicei în intestin, dar pot afecta și plămânii, creierul și ficatul.

Metode de prevenire a bolilor infecțioase

metode de prevenire a bolilor infecțioase

Sunt mulți dintre ei. Principalele măsuri pentru prevenirea bolilor infecțioase sunt:

 1. Vaccinarea. După introducerea materialului antigenic în organism, crește rezistența sa la diferite agenți patogeni.
 2. Imunizare. Aceasta este o prevenire universală a bolilor infecțioase. Ajută la întărirea imunității și presupune aportul de complexe de vitamine, o dietă sănătoasă sănătoasă, aderarea la regulile de bază ale igienei.
 3. Izolarea pacienților.
 4. Chemoprofilaxie. O astfel de prevenire a bolilor infecțioase se efectuează pentru a opri reproducerea agenților patogeni și a preveni recurența sau complicațiile bolii.

Prevenirea specifică a infecțiilor

Esența metodei este crearea artificială a imunității. Măsurile specifice pentru prevenirea infecțiilor implică reproducerea proceselor naturale care sunt declanșate în organism când patogenul penetrează în el. Ele vin în trei forme:

 1. Activ. Acest tip de prevenire constă în introducerea de vaccinuri cu microorganisme patogene vii, dar slăbite sau moarte. Datorită acestui fapt, imunitatea începe să producă anticorpi. Dezvoltarea rezistenței organismului poate dura 3-4 săptămâni.
 2. Pasive. Acesta este, de obicei, efectuat în timpul epidemiilor, când nu este timp să așteptați rezultatele vaccinării. Se încheie întreținerea preventivă pasivă a bolilor infecțioase la introducerea într-un organism a anticorpilor deja pregătiți.
 3. Activ-pasiv. Un amestec din cele două tipuri de măsuri preventive descrise mai sus. În corpul pacientului se introduce și vaccinul și serul cu anticorpi. Acestea din urmă nu trăiesc foarte mult, însă câteva săptămâni sunt suficiente pentru a începe formarea imunității.

Prevenirea nespecifică a infecțiilor

Este un complex de acțiuni care afectează răspândirea agenților patogeni. Prevenirea nespecifică a bolilor infecțioase este după cum urmează:

 • aerisirea regulată a spațiilor;
 • spălarea mâinilor;
 • evitând locurile de mulțime mare;
 • utilizarea echipamentului individual de protecție;
 • întărire;
 • creșterea imunității globale.

Prevenirea bolilor infecțioase complexe include și carantina - un set de măsuri menite să limiteze contactul persoanelor sănătoase cu pacienții. Scara și calendarul variază în funcție de tipul bolii, de prevalența acesteia. Singura regulă generală pentru toate bolile este carantina numai după ce perioada de incubație maximă a bolii a trecut după recuperarea ultimului pacient înregistrat.

Prevenirea de urgență a infecțiilor

O astfel de măsură preventivă este un complex de măsuri medicale care se desfășoară împotriva persoanelor infectate. Conservarea preventivă de urgență a bolilor infecțioase se petrece imediat după pătrunderea inițiatorului într-un organism, cu scopul de a-și avertiza dezvoltarea ulterioară. Se întâmplă:

 • general (nespecific);
 • specifice.

Aceasta din urmă se efectuează după stabilirea tipului de infecție și determinarea sensibilității la medicamente. În paralel cu medicamentele specifice, pacienții sunt de obicei prescrise antihistaminice și imunomodulatoare. Pentru prevenirea de urgență nespecifică, se utilizează medicamente cu spectru larg, cum ar fi:

 • rifampicina;
 • tetraciclină;
 • doxiciclină;
 • Sulfaton.

Bolile infecțioase majore și prevenirea acestora

boli infecțioase majore și prevenirea acestora

În funcție de rutele de transmisie, este obișnuit să se identifice astfel de grupuri de infecții:

 • transmise pe cale fecal-orală;
 • picături în aer;
 • prin vectori;
 • prin contactul cu sânge contaminat;
 • modul contact-gospodărie.

Principalele boli infecțioase - clasificarea și prevenirea acestora - sunt controlate la nivel de stat. Dacă este necesar, în cazurile de epidemii se oferă vaccinuri populației, se asigură protecția și dezinfectarea mediului înconjurător. În cazuri deosebit de grave, pacienții pot beneficia de asistență medicală, dar și socială, de muncă sau psihologică.

Prevenirea infecțiilor sexuale

Măsurile preventive sunt foarte simple. Prevenirea infectării cu HIV și a altor boli cu transmitere sexuală respectă următoarele reguli:

 1. În timpul actului sexual, prezervativele trebuie folosite întotdeauna.
 2. Trebuie să încercăm să evităm contactele sexuale neregulate și să facem discriminări în viața sexuală.
 3. Ambii parteneri trebuie să respecte regulile de igienă intimă.

Măsurile de urgență pentru prevenirea infecției cu HIV și a altor afecțiuni sexuale trebuie luate imediat după actul sexual fără prezervativ cu un partener ocazional sau atunci când contraceptivul este deformat. Cea mai eficientă metodă dovedită:

 • Betadine;
 • Miramistin;
 • Clorhexidină.

Prevenirea infecțiilor intestinale

Consecințele severe ale bolilor pot fi prevenite dacă sunt identificate în timp, dar este mult mai ușor de prevenit afecțiunile. Prevenirea infecțiilor intestinale acute este după cum urmează:

 1. Alegerea alimentelor ar trebui abordată cu atenție. Nu cumpărați alimente în locuri suspecte.
 2. Mâncarea ar trebui să fie bine gătită. Nu neglija tratamentul termic.
 3. Trebuie respectate toate regulile de depozitare a produselor alimentare.
 4. Mâncărurile fierbinți trebuie consumate imediat după gătire. În caz contrar, atunci când se răcește, microbii se înmulțesc activ în ele.
 5. Înainte de a mânca, trebuie să vă spălați mâinile.
 6. Pentru gătit este important să folosiți numai apă curată.

Prevenirea infecției enterovirale

Măsurile preventive sunt similare cu prevenirea infecțiilor intestinale. Cum să evitați infecția cu rotavirus:

 1. Beți numai apă purificată sau fiartă.
 2. Curățați-vă în locurile aprobate de stația sanitară și epidemiologică, dar chiar și aici nu merită să înghițiți apa.
 3. Este de dorit ca fiecare membru al familiei și al companiei să aibă propriul set de feluri de mâncare.
 4. La domiciliu este necesar să se efectueze o curățare umedă în mod regulat cu ajutorul unui dezinfectant.
 5. În timpul epidemiilor, ar trebui să evitați locurile de concentrare mare de oameni și, dacă aveți orice plângeri, mergeți imediat la un specialist.

Prevenirea infecțiilor transmise pe calea aerului

prevenirea infecțiilor transmise pe calea aerului

Cea mai eficientă prevenire a infecțiilor virale este vaccinarea. În plus, pentru a se proteja împotriva agenților patogeni pot fi aderarea la un stil de viață sănătos, organizarea în mod corespunzător ziua, întărirea sistemului imunitar, evitând contactul cu persoanele bolnave și de a vizita locuri cu concentratii mari de oameni in timpul epidemiilor, în urma toate regulile de bază de igienă personală.

Prevenirea infecțiilor nosocomiale

Personalul medical trebuie să respecte cu strictețe toate cerințele sanitare și igienice și anti-epidemice. Prevenirea infecțiilor parenterale include utilizarea agenților antiseptici de înaltă calitate, sterilizarea obligatorie a instrumentelor. Toate manipulările cu pacienții trebuie efectuate în mănuși și măști. Încă cum să evităm bolile infecțioase? Fiecare angajat al spitalului trebuie să fie vaccinat împotriva bolilor precum difteria, hepatita B, gripa și altele.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

+ 86 = 87