sângerare gastrică

Termenul „sângerare gastrică“ se înțelege ca selectarea vaselor sanguine situate în tractul gastrointestinal, ca urmare a rănilor. Fenomenul se referă la complicațiile bolilor acestui sistem de organe. Să o analizăm mai detaliat, să descriem cauzele, manifestările, metodele de terapie și specificul furnizării primei îngrijiri medicale.

Sângerarea gastrică - cauze

Volumul sângelui pierdut cu această formă de încălcare poate ajunge la 2-3 litri. Având în vedere acest fapt, condiția necesită îngrijiri de urgență și spitalizare. Pentru a afla, puteți identifica boala din mai multe motive. Întotdeauna când examinați un pacient cu ultrasunete, medicii detectează sânge în stomac, cauze care sunt următoarele:

 1. Boli și leziuni ale tractului gastro-intestinal. Sângele poate fi eliberat în cavitatea abdominală cu boli ulceroase, tumori, herniile, hemoroizii și chiar în prezența hemminților.
 2. Prezența hipertensiunii portalului. Această afecțiune este observată la ciroză, hepatită.
 3. Deteriorarea vaselor de sânge. Observată cu vene varicoase ale esofagului.
 4. Boli ale sângelui - hemofilie, anemie aplastică, leucemie, trombocitopenie.

Sângerarea gastrică - semne

simptome de sângerare gastrică

Datorită faptului că această situație necesită asistență medicală imediată, toată lumea ar trebui să știe semnele dezvoltării unei astfel de încălcări. Pierderea abundentă de sânge este plină de rezultate fatale. Având în vedere acest fapt, este necesar să se poată identifica rapid sângerările gastrice, ale căror simptome sunt următoarele:

 • apariția unui sentiment de slăbiciune;
 • amețeli;
 • pielea albastră și vârfurile degetelor;
 • senzația de sudoare;
 • vărsături;
 • schimbarea scaunului;
 • puls rapid.

Un semn viu al unei asemenea încălcări, cum este sângerarea gastrică, este prezența sângelui în fecale și vărsături. În masele de vomă, poate fi prezentă atât sub formă nemodificată (dacă este excretată din vasele esofagului), cât și modificată, - ulcer gastric. Cu o asemenea boală, medicii folosesc termenul "vărsături de cafea". Această nuanță de masă este obținută ca urmare a expunerii la sânge a acidului clorhidric, care este prezentă în sucul gastric, o culoare roșu aprins indică sângerare locală.

Dacă volumul sângelui pierdut nu depășește 100 ml, atunci acesta se va afla într-un scaun din scaun. Apare atunci când părțile inferioare ale tractului digestiv, ulcerul gastric, sunt afectate. Modificarea culorii indică faptul că s-a observat sângerare cu 4-10 ore în urmă. Scaunul dobândește forma de gudron, devine aproape negru. La volumele scăzute de sânge, modificările de culoare ale masei fecale nu pot fi notate. Având în vedere aceste fapte, este ușor să se facă presupuneri despre sursa pierderii de sânge.

Îngrijire de urgență pentru sângerări gastrice

La cea mai mică suspiciune a unei astfel de încălcări, este necesar să chemăm o ambulanță. Pacientul ar trebui să fie complet imobilizat, livrat la o instituție medicală pe tatuaje. Sine-face față cu încălcarea nu va reuși, dar este capabil să oprească sângerare gastrică, ajutor de urgență, al cărui algoritm este după cum urmează:

 1. Așezați-vă pe spate, cu picioare ridicate, pentru a vă asigura pacea.
 2. Nu dați să beți și să mâncați.
 3. Aplicați gheață rece, uscată la abdomen. În același timp, este necesar să-l păstrați timp de 15-30 de minute făcând pauze temporare timp de 2-3 minute.
 4. În prezența medicamentelor, puteți lua 2 comprimate Dicinonă, înainte de a fi măcinate în pulbere.
 5. Dacă pierdeți conștiința, urmați pulsul, respirația.

Ce trebuie să faceți cu sângerarea gastrică?

Din cauza unei vizite la clinică, pacienții cu afecțiuni gastro-intestinale cronice se gândesc cum să oprească sângerarea gastrică la domiciliu. Este necesar să spunem că este dificil și dificil de făcut. Având în vedere acest fapt, dacă suspectați o sângerare, aveți nevoie de:

 • apelați o ambulanță;
 • asigurarea repaosului patului;
 • exclude aportul de alimente, apă, medicamente;
 • crește fluxul de oxigen;
 • puneți o răceală pe stomac.

Sângerarea gastrică - tratament

simptome de sângerare gastrică

La diagnosticare, după detectarea sângelui în stomac, medicii iau măsuri pentru a elimina sursa. Primul ajutor pentru sângerarea gastrică trebuie furnizat la fața locului, chiar înainte de spitalizare. În acest caz, terapia este efectuată în mod conservator și chirurgical. Primul are 3 direcții:

 • hemostaza;
 • excluderea sursei de pierdere de sânge;
 • Terapia cu perfuzie pentru a restabili volumul normal al sângelui circulant.

Pentru a opri această încălcare, se folosesc medicamente, printre care:

 • etamzilat;
 • Acid aminocaproic;
 • trombină;
 • Vikasol.

Pentru a îmbunătăți microcirculația, pentru a umple volumul de utilizare a pierderilor de sânge:

 • reopoligljukin;
 • gemodez;
 • Albumina.

Introduceți-le picurare, adăugând clor și sodiu de sodiu. Sângerarea gastrică puternică necesită introducerea de soluții de substituire a plasmei, transfuzia sângelui donator din același grup și factorul Rh. Volumul se calculează pe baza greutății corporale a pacientului, - 40 ml pe kg de greutate corporală.

Ulcerele perforate provoacă sângerări gastrice și necesită îngrijire chirurgicală. O operație de urgență constă în suturarea secțiunilor perforate ale pereților gastrici. Debutul precoce al intervenției chirurgicale determină o prognoză pozitivă și o reabilitare rapidă. În acest caz, pacienții se supun periodic examinărilor preventive, examenelor hardware pentru a exclude recidiva.

Nutriție cu sângerări gastrice

Pentru a mânca, pacienții se întorc după 2 zile de la întreruperea alocării sângelui și numai la permisiunea medicului. Toate alimentele trebuie să fie lichide sau semi-lichide. Începeți cu supe piure, cereale, iaurt. Produsele cu lapte acru de sângerare gastrică sunt deosebit de utile. Deci, în prima când este permisă înțelegerea hranei, pacientului i se dau 2-3 pahare cu lapte. Acest produs promovează formarea unui cheag de fibrină.

Dieta cu sângerare gastrică

Alimentele după sângerare gastrică trebuie să aibă un număr mare de grăsimi animale, ceea ce exclude dezvoltarea complicațiilor. În același scop, creșteți conținutul de alimente care conțin vitaminele C și P (sucuri de legume și fructe, decoct de la șoldul de trandafir), vitamina K, smântână, unt. Aceste produse ajută la țesutul organelor hemoragice gastrice, accelerând procesul de regenerare. Pacientul trebuie să respecte pe deplin recomandările și instrucțiunile medicului curant.

Dieta după sângerare gastrică

Nutriția după hemoragie gastrică ar trebui să fie echilibrată. Medicii insistă asupra excluderii totale a alimentelor picante, care este dificil de digerat, crește peristaltismul intestinal, mărind sarcina pe tractul gastro-intestinal. Ar trebui să se acorde prioritate suflé de carne, carne cu conținut scăzut de grăsimi, produse din lapte acru. Fiecare pacient primește recomandări și întâlniri individuale după descărcarea de gestiune. Respectul lor este cheia unei recuperări rapide a corpului.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

6 + 4 =