agregarea trombocitelor în timpul sarcinii

Agregarea trombocitelor în timpul sarcinii este unul dintre cei mai importanți indicatori, a căror reducere poate contribui la sângerare. Agregarea în medicină se referă la capacitatea trombocitelor de a se uni, adică la lipirea trombocitelor din sânge.

Acest proces este următorul. Dacă pereții vaselor sunt deteriorați, sângele începe să curgă de la ei pentru a preveni consecințele, organismul trimite o alarmă celulelor. Ca rezultat, la locul de deteriorare, apar trombocite și, lipind împreună, închid lacunele din vas.

Pentru a determina acest indicator, se efectuează o coagulogramă - un test de sânge utilizând o metodă de laborator care utilizează inductori - substanțe speciale care provoacă agregarea. Norma de agregare a trombocitelor în timpul sarcinii atunci când interacționează cu oricare dintre aceste substanțe este de 30-60%.

Hipoagregarea trombocitelor în timpul sarcinii

Reducerea agregării plachetare în timpul sarcinii poate apărea din cauza distrugerii sau consumului crescut de trombocite din sânge. Cauzele acestui lucru pot fi sângerarea frecventă, o încălcare a sistemului imunitar al organismului sau o dietă necorespunzătoare a unei femei însărcinate. Hipoagregarea trombocitelor în timpul sarcinii este exprimată prin simptome cum ar fi vânătăi și sângerări. În astfel de cazuri, plăcile de sânge sunt produse în cantități foarte mici sau dobândesc o structură neregulată. La naștere, un astfel de indicator al coagulării sângelui poate duce la sângerări severe.

Hiperagregarea trombocitelor în timpul sarcinii

agregarea plachetarăCauza agregării trombocitare crescută în timpul sarcinii este deshidratarea corpului. Acest lucru se poate datora vărsăturilor, de exemplu, în timpul toxemiei, scaunelor frecvente sau a cantității mici de băuturi.

O ușoară creștere este considerată a fi un proces natural în perioada de gestație - acest lucru se datorează circulației utero-placentară. Hipagregarea trombocitelor în timpul sarcinii poate provoca formarea de trombi. Tromboza, arterial sau venos, poate fi însoțită de sindromul antifosfolipidic, care este adesea cauza de avorturi spontane la începutul sarcinii.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

+ 82 = 91