screening pentru sarcină

Acest nou mod de moda a aparut in medicina relativ recent. Ce este screening-ul pentru sarcină? Acest set de teste pentru a detecta orice anomalii ale nivelurilor hormonale în timpul gestației. Proiecții în timpul sarcinii este efectuat pentru a identifica riscul de a dezvolta malformații congenitale, de exemplu - sindromul Down sau sindromul Edwards.

Rezultatele screening-ului pentru femeile gravide pot fi găsite după un test de sânge luat dintr-o venă, precum și după o ultrasunete. Sunt luate în considerare toate detaliile privind evoluția sarcinii și caracteristicile fiziologice ale mamei: creșterea, greutatea, prezența obiceiurilor proaste, utilizarea medicamentelor hormonale etc.

Câte proiecții sunt făcute pentru sarcină?

De regulă, în timpul sarcinii se efectuează 2 examinări complete. Ele sunt împărțite în timp de câteva săptămâni. Și au diferențe minore unele de altele.

Primul trimestru de screening

Se efectuează în săptămânile 11-13 de sarcină. Această examinare cuprinzătoare este concepută pentru a determina riscul malformațiilor congenitale la nivelul fătului. Screeningul include 2 teste - ultrasunete și un studiu al sângelui venos pentru 2 tipuri de homoni - b-HCG și RAPP-A.

La ultrasunete, puteți determina forma fizică a copilului, formarea sa corectă. Sistemul circulator al copilului, lucrarea inimii sale, este investigat, lungimea corpului este determinată în raport cu norma. Sunt efectuate măsurători speciale, de exemplu, se măsoară grosimea pliului cervical.

Deoarece primul screening al fătului este complex, este prea devreme pentru a trage concluzii pe baza sa. Dacă există suspiciune de anumite malformații genetice, femeia este trimisă pentru o examinare suplimentară.

Screening-ul pentru primul trimestru este un studiu opțional. Este trimis la femeile cu un risc crescut de a dezvolta patologii. Acestea includ pe cei care vor să dea naștere după 35 de ani, unul într-o familie, există oameni bolnavi cu anomalii genetice sau care au fost avorturi spontane și nașterea copiilor cu tulburări genetice.

A doua examinare

Se efectuează în perioada de gestație de 16-18 săptămâni. În acest caz, sângele este luat pentru a determina cele 3 tipuri de hormoni - AFP, b-HCG și estirol liber. Uneori se adaugă un al patrulea indicator: inhibin A.

Estirolul este un hormon sexual de sex feminin steroid produs de placentă. Nivelul insuficient al dezvoltării sale poate vorbi despre posibile încălcări ale dezvoltării fetale.

AFP (alfa-fetoproteina) este o proteină găsită în serul sângelui matern. Se produce numai în timpul sarcinii. Dacă există un conținut crescut sau scăzut de proteine ​​în sânge, aceasta indică o încălcare a fătului. Cu o creștere accentuată a AFP, poate să apară moartea fetală.

Screening-ul pentru patologia cromozomiala fetală este posibilă determinarea nivelului de inhibina A. Reducerea nivelului acestui indicator indică prezența anomaliilor cromozomiale care pot duce la sindromul Down sau sindromul Edwards.

screening-ul biochimic în timpul sarcinii destinat detectării Sindromul Down și Edwards, precum și defecte ale defectelor de tub neural anterior neperforat peretelui abdominal, anomalii renale fetale.

Sindromul Down AFP este de obicei mai mic, proiecții în timpul sarciniiiar hCG, dimpotrivă, este mai mare decât în ​​mod normal. În sindromul Edwards, nivelul AFP se situează în limite normale, în timp ce hCG este redus. La defectele de dezvoltare a tubului nervos AFP este crescut sau crescut. Cu toate acestea, creșterea acestuia poate fi asociată cu un defect al infecției peretelui abdominal, precum și cu anomalii renale.

Trebuie spus că testul biochimic detectează doar 90% din cazurile de defecte de tub neural și sindromul Down și sindromul Edwards identifică doar 70%. Adică, aproximativ 30% din rezultatele fals negative și 10% din fals pozitive apar. Pentru a evita o eroare, testul ar trebui evaluat în mod ideal împreună cu ultrasunetele fătului.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

85 + = 86