sistemul reproductiv al unei femei

Sistemul reproductiv al unei femei are un dispozitiv destul de complex. Astfel, în structura sistemului reproductiv feminin, se disting organele genitale externe și interne. Primul poate include labia mică și mare, pubisul și clitorisul.

Genitale externe

Labele sunt două perechi de pliuri de piele care acoperă deschiderea vaginală și efectuează o funcție protectoare. Mai sus, în locul conexiunii lor, există un clitoris, care în structura sa este complet analog celui de tată. El crește, de asemenea, în dimensiune în timpul actului sexual și este o zonă erogenă a unei femei. Totalitatea organelor și formațiunilor menționate mai sus se numește vulva.

Genitale interne

Organele interne care alcătuiesc sistemul reproductiv al unei femei sunt complet înconjurate pe toate părțile de oasele pelvine. Acestea includ:

  • 2 ovare;
  • uter cu tuburi;
  • cervixul uterului;
  • vaginul.

Uterul este situat exact în centrul bazinului, în spatele vezicii urinare și în fața rectului. Este susținută de ligamentele elastice duble, care o mențin permanent într-o poziție. Este un organ gol care are o formă de pară. Pereții în compoziția sa conțin un strat muscular, care are o mare contractilitate și extensibilitate. Acesta este motivul pentru care uterul crește considerabil dimensiunea în timpul sarcinii, pe măsură ce fătul crește. Restaurarea ei după naștere la dimensiunea originală are loc în 6 săptămâni.

Cervixul este o continuare a corpului ei. Este un tub îngust care are pereți groși și duce la partea superioară a vaginului. Cu ajutorul gâtului, există un mesaj al cavității uterine cu vaginul.

Vaginul, în structura sa, se aseamănă cu un tub, a cărui lungime este, în medie, de 8 cm. Prin acest canal spermatozoizii penetrează în uter. Vaginul are o mare elasticitate, care îi permite să se extindă în timpul procesului de administrare. Datorită unei rețele bine dezvoltate de vase de sânge, în timpul actului sexual vaginul se umflă ușor.

Țevile sunt locul în care un spermatozoid întâlnește un ovul după ovulație. Lungimea trompelor uterine este de aproximativ 10 cm. Se termină într-o extensie în formă de pâlnie. Pereții lor interiori sunt complet acoperite cu celule de epiteliu ciliat. Cu ajutorul lor, oul mature se deplasează în cavitatea uterină.

Ovarii fac parte din sistemul endocrin al femeii și sunt glande cu secreție mixtă. Acestea sunt de obicei situate sub nivelul ombilic în cavitatea abdominală. Aici se produce producția și maturarea ouălor. În plus, ele sintetizează 2 hormoni care au un impact imens asupra organismului - progesteron și estrogen. Chiar și la nașterea unei fete din ovare se află aproximativ 400 de mii de ouă. În fiecare lună, pe întreaga perioadă de reproducere a unei femei, un ou se maturizează, care părăsește cavitatea abdominală. Acest proces se numește ovulație. Dacă ovulul este impregnat, se pune sarcina.

sistemul reproductiv feminin
Posibile boli ale sistemului reproductiv

Pentru a evita dezvoltarea bolilor, fiecare femeie trebuie să știe cum este amenajat sistemul ei reproductiv. Boli ale sistemului reproductiv al unei femei sunt destul de diverse și în multe cazuri sunt cauza infertilității.

Adesea, se observă apariția unor anomalii în sistemul reproductiv al unei femei. De regulă, acest lucru se întâmplă în timpul embriogenezei. Exemple de astfel de anomalii pot include ageneză vaginală, ageneză cervicală, ageneză uterină, ageneză tubală și alte defecte.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

22 − 16 =