alexithymia

În mod literal, acest cuvânt este tradus ca "fără cuvinte pentru sentimente". Alexitimia - ca o problemă psihologică - este o trăsătură a unei persoane și o caracteristică a personalității sale, în care sunt diagnosticate următoarele defecte:

 • incapacitatea de a evalua în mod corespunzător situația;
 • mari dificultăți în descrierea emoțiilor proprii și ale altora;
 • dificultatea de a distinge între senzațiile corporale și emoțiile;
 • lipsa imaginației;
 • nebunie pe stimuli externi;
 • ignorând sentimentele interioare;
 • lipsa gândirii emoționale, atunci când predomină logicul și concretul;
 • lipsa intuiției și a imaginației.

Toate aceste aspecte se pot manifesta simultan în același timp, dar predominanța unui individ nu poate fi exclusă.

Studiul alexittimiei

Pentru a identifica stadiul și nivelul alexitimiei, utilizați o varietate de tehnici și teste. Termenul a fost propus în 1973 de Peter Sifens. În lucrarea sa descrie observațiile despre pacienții dintr-o clinică psihosomatică. Ei au fost foarte conflictuali și predispuși la stres. Practic lipsiți de imaginație, le-a fost dificil să-și descrie sentimentele și să găsească cuvântul potrivit pentru transferul de informații.

Alexitimia - semne

Și astfel, oamenii care suferă de alixitemie, este foarte greu să înțeleagă sentimentele și emoțiile lor. Prin urmare, ei nu pot simpatiza cu alte persoane. Ele sunt departe de emoțiile și emoțiile altor oameni. Pentru ei nu este clar și este foarte dificil să simpatizezi cu cineva și să arăți mila. Experiența arată că astfel de oameni au o poziție primitivă de viață, sunt inactivi, nu sunt activi și infantilă. În consecință, totalitatea acestor calități conduce la faptul că persoana devine conflictuală și nu dorește să găsească compromisuri care nu știu cum să acționeze în echipă.

Alexitimia și boala

Variantele originii acestei boli și abateri similare pot fi două:

 1. Dacă o persoană se naște cu astfel de calități de caracter, atunci el nu se luptă cu propriile sale neajunsuri, tk. nu consideră necesar.
 2. Poate fi dobândită și temporară. Motivele pentru acest comportament nu au fost încă dezvăluite, dar se presupune că un astfel de stat vine după stresul experimentat și depresia prelungită. Toată lumea care suferă de această tulburare mentală are o experiență negativă de situații care schimbă dramatic viziunea optimistă a pesimistului. Această boală vine ca o protecție a corpului împotriva stimulilor externi.

Alexitimia - tratament

Din păcate, alexitimia aproape nu se pretează la psihoterapie. În cazuri rare, în diferite stadii de dezvoltare, psihoterapia poate fi eficientă. Dacă găsiți semne ale alexittimiei, știți: "Nimeni nu vă va ajuta, decât pe voi înșivă". Poți să te vindeci doar dacă vrei.

 1. Sunt prezentate în atenția dumneavoastră 12 metode reale de tratament, dar puteți inventa multe altele: proprii și noi! Mult noroc!
 2. Distrează-te de artă. Fiți interesați de munca altor oameni sau creați-vă.
 3. Creativitatea este cel mai bun prieten al tău!
 4. Găsiți-vă și dezvoltați în direcții diferite care vă interesează.
 5. Nu stați inactiv. Dacă aveți ceva de făcut, atunci nu veți avea timp să vă gândiți la lucruri stupide.
 6. În fiecare moment al vieții, căutați minunatul.
 7. În orice subiect care vă înconjoară Tratamentul cu Alexitimieîncercați să luați în considerare frumusețea.
 8. Fii surprins.
 9. Travel.
 10. Aflați și dezvoltați.
 11. Dacă nu vă place ceva în cineva, începeți să schimbați lumea cu voi înșivă. Schimba-te, îmbunătăți.
 12. În momentele fericite ale vieții tale, ascultă-te. Ce te-ai simțit? Ce simți acum? Încearcă să-ți amintești cât mai bine aceste emoții. Comunicați cu voi înșivă. Încercați să vă explicați care sunt experiențele și emoțiile dvs.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

33 − = 32