atenție voluntară

Printre procesele cognitive, atenția este fundamentală, deoarece memoria și gândirea se formează pe baza ei. Atenția vă permite să selectați un obiect specific din imaginea din jur și să vă concentrați asupra acestuia.

Care este diferența dintre atenția voluntară și atenția involuntară?

Atenția este de două feluri: arbitrară și involuntară. Îngrijirea involuntară este caracteristică animalelor și oamenilor de la naștere. Pentru ca acest proces să funcționeze, o persoană nu trebuie să depună eforturi. O atenție involuntară apare ca urmare a acțiunii stimulului asupra oricărui analizor. O astfel de atenție ne ajută să observăm schimbările în mediul înconjurător și să le răspundem în timp. Cu toate acestea, în plus față de proprietățile utile, atenția involuntară are și consecințe negative. Ne împiedică să ne concentrăm asupra unui lucru specific, să ne abatem de zgomote și mișcări străine.

Spre deosebire de involuntar, atenția voluntară apare numai prin eforturile voinței omului. El ajută la izolarea obiectului de interes și să lucreze la acesta cu ajutorul proceselor cognitive. O proprietate importantă a atenției voluntare este că ea apare numai prin procesele voite ale unei persoane și poate dura atâta timp cât o persoană are nevoie.

Dezvoltarea unei atenții voluntare

O atenție arbitrară se formează în copilărie. Până la vârsta de 4 ani, unii copii au capacitatea de a deține astfel de atenții. În viitor, atenția voluntară se dezvoltă pe tot parcursul vieții.

Pentru a dezvolta o atenție voluntară la un adult, puteți utiliza aceste sfaturi:

  1. Să te obișnuiești să faci un fel de acțiune, fără a fi distras, pe întindere dezvoltarea unei atenții voluntareun anumit timp. De exemplu, citiți o carte, scrieți un raport.
  2. Învață să observi lucruri neobișnuite în mod obișnuit. De exemplu, în timpul unei plimbări încercați să vedeți la ce nu a mai acordat atenție. Când călătoriți în transportul public, luați în considerare oamenii, ceea ce poartă, ceea ce sunt expresiile lor.
  3. Pentru a rezolva puzzle-uri japoneze, Sudoku, fără a fi distras de niște stimuli.

4. Instruiți-vă atenția cu ajutorul exercițiilor:

  • puneți ceasul cu săgeata din fața televizorului și porniți o transmisie interesantă. Uită-te la mâna minut pentru două minute, fără a permite atenția să treacă la program;
  • Desenați un punct verde mare în centrul foii de albume de hârtie. Așezați foaia în fața dvs. și priviți punctul, fără a ieși, timp de două minute. Repetați exercițiul în fiecare zi.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

9 + 1 =