conștiința obișnuită

Conștiința practică ordinară este nivelul cel mai primitiv al conștiinței, forma naturală a cunoașterii în societate, formată ca o modalitate de conștientizare spontană a experiențelor vieții de zi cu zi ale oamenilor.

La nivelul conștiinței obișnuite, reprezentanții societății, într-un fel sau altul, realizează sensurile acceptate ale ființei sociale, fără a folosi mijloacele și metodele activității cognitive organizate în mod specific. Conștiința obișnuită descrie toate fenomenele vieții la nivelul ideilor de zi cu zi și concluziile din observațiile simple care sunt impuse reprezentanților societății, ca "reguli ale jocului", sunt absorbite și folosite de ei într-o oarecare măsură.

Despre conștiința științifică

Conștiința științifică științifică, spre deosebire de cea obișnuită, este o formă superioară, deoarece descrie legăturile esențiale și regularitățile dintre obiecte și fenomene într-o manieră demonstrativă cu cea mai mare precizie posibilă.

Din conștiința obișnuită, știința diferă atât în ​​rigoarea abordării, cât și în dependența de cunoștințele științifice fundamentale preliminare din care ea emană. Conștiința obișnuită și teoretică sunt într-o stare de interacțiune. În ceea ce privește conștiința obișnuită, teoreticul este secundar, deși, la rândul său, îl schimbă. Trebuie înțeles că formele și stereotipurile stabile ale conștiinței obișnuite nu sunt adevărul final în diverse cazuri, deoarece sunt limitate de nivelul empiric. Încercările de înțelegere la acest nivel adesea creează iluziile, așteptările false și concepțiile greșite (atât la nivel personal, cât și la nivel public).
Între timp, viața de zi cu zi fără conștiința obișnuită este imposibilă.

Conștiința științifică și teoretică, care în virtutea specificului masei nu poate fi, continuă să funcționeze exclusiv la nivelul rațional și pragmatic, ceea ce este natural pentru organizarea oricărei forme umane de cultură universală.

Cu privire la valoarea conștiinței de zi cu zi

Nu ar trebui să privim conștiința obișnuită ca fiind inferioară, deși într-o oarecare măsură este o reflectare reală a conștiinței sociale a maselor largi, care se află la un anumit nivel al dezvoltării culturale (adesea foarte scăzută). conștiința practică de zi cu ziPe de altă parte, existența unui individ cu o înaltă organizare culturală, de regulă, nu facilitează, ci împiedică participarea sa la producerea de valori materiale la nivel de bază. Și acest lucru este natural. În general, majoritatea (aproximativ 70%) a societății este interesată în principal de utilitatea cunoașterii în viața de zi cu zi.

Conștiința obișnuită a unei societăți sănătoase diferă totalitatea, armonie, care îi asigură vitalitatea.
Astfel, conștiința obișnuită (ca o reflecție) este mai aproape de realitate decât orice altă formă de conștiință. De fapt, din suma experienței conștiinței cotidiene a societății există filozofie, religie, ideologie, știință și artă ca forme speciale superioare de conștiință socială. Ele sunt, într-un sens larg, conținutul culturii.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

− 1 = 1