efect barn

Credința în minunea predicțiilor și oamenii care pot spune totul despre tine (psihic, astrolog, palmiști) este o nevoie inalienabilă a majorității oamenilor. O persoană a fost întotdeauna interesată de destinul său: pentru ce sa născut, ce trăsături și talente înnăscute îl vor ajuta să se realizeze. O privire în spatele vălului misterului viitorului este o uimire.

Care este efectul Barnum?

Ultimele pagini ale publicațiilor populare sunt pline de horoscoape, caracteristicile diferitelor semne ale zodiacului, predicții, atât de puternic a intrat în viața noastră, revista sau un ziar fără ele par să fie „proaspete“. Diverse teste, ca urmare a răspunsurilor la care, o persoană este spus că va învăța cel mai fiabil despre el însuși. efect Barnum - este tendința umană asociată cu interesul său sincer în soarta lor, cred în adevăr și acuratețea comune afirmațiile, banale.

Efectul Barnum în psihologie

Ross Stagner, psiholog american, a devenit interesat de acest fenomen și a decis să efectueze un experiment. El a propus să umple 68 de persoane cu un chestionar psihologic, ceea ce face posibilă compilarea unui portret psihologic al unei persoane. Stagner a luat 13 fraze frecvent întâlnite de la horoscoape populare și a compilat portrete personale ale acestora. Rezultatul a fost uimitor: o treime dintre participanți au notat fiabilitatea în descriere, 40% - este adevărat și aproape nici unul dintre ofițerii de personal nu a notat descrierea ca fiind "complet neadevărată".

Efectul Barnum-Forer - efectul confirmării subiective - este un fenomen socio-psihologic numit după interpretul popular, artistul de circ F. Barnum, care a distrat audiența americană cu diverse tipuri de hoaxe. El a propus efectul Barnum - Paul E. Mil, creatorul testului de personalitate multifactorială (MMPI). F. Barnum a crezut că există multe simpletone în lume, iar oricui li se poate oferi ceva. B. Forer a preluat acest fenomen experimental.

efect barn

Experimentul Forer

Bertram Forer în 1948 a instruit un grup de oameni să efectueze teste, iar apoi experimentatorul le-a lansat în timpul procesării rezultatelor, dar nu a existat nici o prelucrare. Pentru oamenii nou-veniți, Forer a distribuit același rezultat al descrierii persoanei, preluat din jurnalul astrologic. Efectul Forer în acest caz a lucrat asupra aspectelor pozitive din descriere. Scorul de 5 puncte a fost considerat ca pe deplin compatibil cu descrierea rezultatelor testelor. Scorul mediu dintre subiecți a fost de 4,26.

Textul conținea fraze pe care aproape toți oamenii le răspund:

 1. "Aveți nevoie de o nevoie de respect."
 2. "Uneori sunteți primitoare, uneori rezervate."
 3. Arata ca o persoana disciplinata si increzatoare.
 4. "Aveți mare potențial."
 5. "Uneori sunteți acoperit de îndoieli."

Efectul Barnum - exemple

Oamenii caută să-și cunoască destinul și, pentru asta, merg la psihiatri, averi. Pentru unii, este doar divertisment, alții se tem, de asemenea, să facă pas fără să citească horoscopul. Practic, acestea sunt persoane tulburătoare, pentru care viitorul este vag. Unul dintre factorii importanți ai credinței în adevărul descrierilor este "popularitatea" sau "popularitatea" unui specialist (astrolog, pseudo-psiholog). Efectul lui Barnum în psihologie este un exemplu al faptului că acesta funcționează numai pe predicții pozitive și este folosit în mod activ de către specialiști în domenii precum:

 • toate felurile de ghicire;
 • fizionomie;
 • socionica;
 • astrologie;
 • Diagnostic după grupul de sânge, culoarea ochilor;
 • numerologie;
 • psihologie (teste populare).

forrer efect

Efectul Barnum - horoscop

Efectul astrologiei Barnum a fost folosit activ și de lungă durată pentru a descrie semnele zodiacului. Pentru astăzi - este considerată o normă de zi cu zi pentru a face un horoscop natal pentru tine și cei dragi cu un astrolog profesionist. Valoare horoscop - costul ridicat al serviciilor / persoană profesionale / termeni specifici (planete în a șaptea casă, și așa mai departe) - creșterea nivelului de încredere în persoana care a compus un semn unic, care formează în mod natural inerent în ea evenimente și are tendința de a deveni realitate.

Efectul Barnum ca instrument al ingineriei sociale

Efectul lui Barnum sau efectul confirmării subiective se manifestă în întregime, cu prezența și implicarea multor factori. Psihologii (R. Hyman, P. Mil, R. Stagner, R. Treveten, R. Petty și T. Brock) care au studiat acest fenomen au identificat cele mai importante puncte de sprijin ale efectului:

 • formulări generale și vagi;
 • autoritatea persoanei care efectuează predicția;
 • convingerea unei persoane că predicția este "unică, făcută numai pentru el";
 • potrivirea șabloanelor (atribute specifice, instrumente specifice);
 • caracteristici pozitive.

efect barn

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

− 3 = 3