efectul placebo

În prezent, magazinul si rafturile de farmacii puteți găsi tot felul de ambalaje luminoase cu sloganuri atractive, cum ar fi „figură subțire în 10 zile“, „uita despre insomnie bun“ sau chiar „fără viață acnee.“ Dar sunt ingredientele conținute în aceste produse într-adevăr capabile să aibă efectul promis? Sau este doar o mișcare de publicitate? Să încercăm să ne dăm seama.

Eficacitatea unui număr de metode și metode de tratament utilizate a fost studiată de specialiști în studii controlate cu placebo. Cercetătorii susțin că, atât în ​​terapia medicală cât și psihologică, ratele de succes ale tratamentului sunt destul de apropiate.
Este dificil să explicăm acest lucru prin coincidență accidentală, deoarece valoarea indicatorilor este de aproximativ 80%. Prin urmare, vorbim despre participarea unui factor comun la aceste efecte terapeutice. Cel mai probabil, este vorba despre efectul placebo.

Sindromul placebo

După cum știți, puterea de sugestie este foarte mare. Iar pe aceasta se construiește metoda placebo. Acum este folosit în medicină, dar provine din cele mai vechi timpuri. De exemplu, în secolul al XIX-lea, așa-numita pilula fals ca medicii din acele vremuri au dat taxele lor capricioase și îndoielnice. Un medicament placebo a fost folosit atunci când medicul a realizat că pacientul său își imagina doar starea lui, dar nu a vrut să-i spună despre asta. Și apoi o tabletă care arăta absolut ca un adevărat, deși nu conținea nimic altceva decât un material de umplutură neutră (amidon, gluconat de calciu, cretă, zahăr, sare) lucrează uneori minuni. Era important doar să convingă pacientul că i sa dat exact medicamentul eficient din cauza bolii. Astfel, un medicament fictiv a depășit o boală imaginară.

Cuvântul "placebo" în limba latină înseamnă "ca". Numele inițial pare destul de ciudat, dar un placebo nu este întotdeauna o pastilă, ci metoda de sugestie și, cu utilizarea sa, auto-vindecarea organismului are loc. Placebo are adesea un efect diferit: uneori este invizibil, dar uneori există vindecare completă. Secretul este gradul de sugestibilitate, credulitatea oamenilor.
Avantaje și dezavantaje.

Experții germani cred că motivul pentru utilizarea pe scară largă a placebo este, în primul rând, absența efectelor secundare, și în al doilea rând, că agenții placebo și similare pot fi utilizate în tratamentul diferitelor boli pentru care până în prezent nu există nici o terapie bazată pe dovezi. Opinia experților cu privire la eficacitatea acestei metode este ambiguă: unii îl folosesc în mod activ în practica lor, in timp ce altii considera un șarlatanie simplu, așa cum se specifică prin manifestarea efectului placebo depinde de caracteristicile personale și sociale ale omului, așteptările sale, are de asemenea un medic, calificările sale, experiența și capacitatea de a comunica cu pacienții.

O metodă experimentală importantă pentru studierea efectului placebo în psihologie este hipnoza. Se demonstrează că placebo-terapia crește proporțional cu întărirea sugestiei. Este, de asemenea, interesant faptul că eficacitatea unui astfel de efect la un pacient poate fi prezis pe baza tipului său de personalitate. Credibilitatea medicului este baza impactului pozitiv pe care este, extrovertiți - oamenii sunt sincere, deschise și gata să coopereze cu medicii, și sunt supuse unui astfel de tratament. Introvertele, cu toate acestea, suspicioase și neîncrezătoare, se dovedesc adesea a fi placebo-nereactive.

Dumneavoastră placebo

Trebuie remarcat faptul că eficacitatea tratamentului cu toate tipurile de șamani și vindecători este, de asemenea, explicată prin efectul placebo. Vindecătorii dau corpului timp doar pentru a se vindeca. Cu toate acestea, este inacceptabil să se utilizeze metoda placebo în locul medicamentelor eficace în cazul bolilor care necesită îngrijiri de urgență eficiente.

Până în prezent, există mai multe întrebări în mecanismul placebo decât răspunsurile. Deși se crede că secretul placebo este auto-hipnoza, dar acest fenomen este departe de a fi pe deplin înțeles de specialiști și dacă să aibă încredere sau nu este o chestiune personală pentru fiecare

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

− 5 = 3