interacțiune interpersonală

Nici o persoană nu poate trăi în izolare completă, o anumită formă de interacțiune interpersonală va fi cu siguranță prezentă. Această nevoie de interacțiuni apropiate, pe termen lung, trăiește în fiecare dintre noi. Se explică prin cauze sociale și biologice și vizează supraviețuirea umană.

Forme și tipuri de interacțiune interpersonală

Psihologia a fost mult timp interesată de problema interacțiunilor interpersonale și le consideră prin prisma comunicării, deoarece aceste fenomene se completează reciproc, dar nu merită confundate aceste concepte.

Comunicarea se va întâmpla cu siguranță ca un mijloc de comunicare (transfer de informații) a două sau mai multe subiecte, poate fi personal sau indirect (poștă, Internet). Dar interacțiunea nu implică întotdeauna comunicare, ceea ce face ca acesta din urmă să fie un caz special de diferite tipuri de contacte. În psihologia socială, termenul "interacțiune interpersonală" se referă la contactul a doi sau mai mulți subiecți, ceea ce duce la o schimbare a comportamentului sau a dispoziției lor. Cele trei sarcini principale ale acestui contact sunt: ​​formarea relațiilor interpersonale, percepția interpersonală și înțelegerea omului, asigurarea influenței psihologice. Există două tipuri principale de interacțiuni sunt folosite pentru realizarea acestor obiective: colaborare - progresul pentru atingerea obiectivului de unul dintre partenerii contribuie la sau împiedica succesul altora, și rivalitate - obiectivul unuia dintre parteneri exclude sau împiedică finalizarea cu succes a cazurilor rămase.

Există, de asemenea, o separare a interacțiunilor interpersonale pe specii:

  1. În funcție de scopul - afaceri, personal.
  2. În funcție de modalitate - pozitiv, negativ, ambivalent.
  3. În funcție de direcție - verticală, orizontală. Un exemplu al unei astfel de relații poate fi contactele de lucru, în cazul comunicării cu autoritățile sau subordonații, accentul va fi vertical, atunci când vorbește cu colegii - orizontală.

Complexitatea proceselor de interacțiune interpersonală creează o varietate de clasificări, dintre care unele au fost enumerate mai sus, dar conceptul nu va fi dezvăluit pe deplin fără a menționa formele manifestării lor, care sunt foarte multe. Principalii dintre ei sunt: ​​prietenia, afecțiunea, dragostea, îngrijirea, distracția, jocul, influența socială, concurența, conflictele și interacțiunea rituală. interactiunea si comunicarea interpersonalaForma din urmă este foarte comună, diferită de regulile speciale la care relațiile sunt subordonate. Aceasta ajută la exprimarea simbolică a statutului social al unei persoane într-un grup, această formă fiind inventată în mod specific, astfel încât toată lumea să-și poată satisface nevoia de recunoaștere. Astfel de ritualuri sunt folosite de toată lumea - atunci când comunică cu părinții și copiii, subordonații și superiorii, funcționarii publici și vânzătorii din magazin. Fiecare dintre formele de interacțiune are una din cele trei funcții - asistență în adaptarea la un nou mediu, cognitiv sau satisfacerea nevoii unei persoane de a lua legătura cu alte persoane. Aceasta confirmă încă o dată importanța fenomenului, precum și complexitatea acestuia.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

8 + 1 =