legea negării negării

Cu siguranță sunteți familiarizați cu expresia "istoria se mișcă într-o spirală". Această afirmație se bazează pe legea dublei negări, care a fost formulată în antichitate. Adevărat, acest lucru se aplică doar logicii, filozofii au început să folosească conceptul de negare dublă mult mai târziu, și mai ales el era interesat de Hegel. Toți ceilalți filozofi, a fost motivul său care a fost folosit ca bază. De exemplu, Marx a fost de acord cu ideea de bază, dar a crezut că Hegel a privit problema într-o lume ideală, în timp ce trăim în lumea materială. Prin urmare, în formularea teoriei sale, Marx sa ocupat de eliberarea filozofiei lui Hegel de misticism și de alții, din punctul său de vedere, judecăți incorecte.

Legea dublei negări în logică

Prima mențiune a acestei legi este asociată cu numele lui Gorgias și Zeno de Epeus, filozofi greci antic. Ei credeau că, dacă negarea oricărei declarații provoacă contradicții, atunci afirmația este adevărată. Astfel, această lege logică ne permite să nu luăm în considerare dubla negare. Exemple de legea negării negației în conversație poate fi astfel, se transformă din fraza ca „Nu pot spune“, „nu este suficient de neîncredere“, „nu duce lipsă“, „Nu mi se pare greșit“, etc. Aceste fraze par a fi destul de greoaie și, prin urmare, sunt folosite, de obicei, cu comunicarea formală. Dar, în practică, activitatea legii este mult mai dezvăluitoare, de exemplu, poveștile de detectiv, atât de iubite de mulți, pot deveni un exemplu. Ca anchetatorii vin într-o situație în care nu există nici o dovadă de vinovăție a suspectului? Ei spun că nu există nici o dovadă a nevinovăției sale. Deci, dubla negație ajută la rezolvarea multor sarcini logice, dar este necesar să se treacă linia acestei științe, în cazul în care totul este strict rațional, ca o aplicație practică a dispare în fundal.

Legea negării negării în filosofie

Negarea dialectică a lui Hegel implică realizarea unei contradicții interne, care se formează în procesul de dezvoltare, care este o mișcare de la abstract la concret. Confruntarea emergentă ajută conceptul abstract să depășească, în acel moment apare prima negare. După aceea, conceptul revine, ca și cum ar fi punctul de plecare, dar deja mai îmbogățit, adică momentul celui de-al doilea negat vine. Conceptul de beton returnat conține poziția inițială și momentul îndepărtat, ideal al opusului. Hegel credea că conceptul este ciclică, așa cum Lenin a exprimat în mod clar într-o formă de spirală, care arată o revenire la conceptul de poziția inițială, dar la un nivel mai înalt. Un exemplu este ideea de familie: un copil am o parte esențială a vieții ia în considerare, de la adolescență vine o perioadă de îndoială, mai târziu ne întoarcem la convingerile sale din copilărie, dar acum acestea sunt completate de experiența și experiențele obținute în momentul conflictului. legea negării negării în filosofie

Dar însăși legea negării negării a apărut în filosofia datorită lui Marx, care a reluat dialectica lui Hegel. Pe baza operelor lui Hegel, Marx a elaborat trei legi, dar a fost regula de dublă negare, revizuită din punct de vedere materialist, care a cauzat cea mai mare controversă. Unii adepți ai filosofiei marxiste au crezut că această lege poate funcționa numai pe gândire, în procesul de dobândire a unor forme concrete. Deoarece opinia conform căreia realitatea este supusă acestei legi, se ridică o serie de întrebări. Regula de negare dublă va fi valabilă pentru fenomenele care se dezvoltă ciclic, care sunt caracteristice realității sociale și nu naturale. Astfel, problema legii negării negării este încă deschisă și este de interes pentru cercetători.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

+ 31 = 32