Miscari sociale

O persoană este o ființă socială care nu poate exista complet separată și nu poate fi în afara societății. De aceea, pe parcursul întregului proces istoric al dezvoltării noastre și până în prezent, există un fenomen cum ar fi - mișcările sociale în masă.

Înainte de a trece la luarea în considerare a caracteristicilor lor, să extindem mai detaliat conținutul termenului. Miscari sociale moderne - un tip special de asociatii sau actiuni colective, care se concentreaza pe subiectul care este relevant pentru ei. Aceasta poate fi atât o problemă politică, cât și unele fenomene sociale.

Organizații sociale și mișcări sociale

Noile mișcări sociale sunt capabile să îndrepte eforturile colective într-o anumită direcție, ceea ce poate duce la schimbări semnificative în structura vieții, la schimbările în structura socială a societății.

Cauzele mișcărilor sociale

Astăzi, mulți sociologi cred că o creștere a numărului de mișcări sociale este asociată cu dezvoltarea importanței educației în viața oamenilor. Personalitățile și mișcările sociale sunt în interacțiune continuă. O persoană angajată în auto-educație și dezvoltarea unei „personalitate liberă“, începe să împingă limitele perspectivele sale, ca urmare, acest lucru duce la faptul că persoanele care au o anumită educație colegiu, este considerat depășit sau nu este valid acele dispoziții care există în prezent în societate. Ei sunt dornici să se transforme, să intre într-o calitate mai nouă și mai înaltă a vieții.

Tipuri de mișcări sociale

Specialiștii disting mai multe clasificări ale tipurilor de mișcări sociale, dintre care cel mai frecvent pronunțat este amploarea presupuselor schimbări.

1. reformist - eforturile publice vizează schimbarea numai a anumitor norme ale societății și, de obicei, prin metode juridice. Un exemplu de astfel de mișcări sociale poate servi ca:

  • Sindicatele care luptă pentru drepturile lucrătorilor;
  • Verde, lupta pentru conservarea condițiilor de viață curată etc.

2. radical - să promoveze o schimbare a sistemului în ansamblu. Scopul eforturilor lor este de a schimba principiile și principiile fundamentale personalitate și mișcări socialefuncționarea societății. Un exemplu de mișcări radicale poate fi:

  • mișcarea drepturilor civile din Statele Unite.

Diversitatea mișcărilor sociale poate fi atribuită particularităților mișcărilor sociale, deoarece în societatea noastră există: feministe, politice, tinere, mișcări religioase etc.

Mișcările sociale expresive, utopice, revoluționare și reformiste au jucat un rol important în dezvoltarea societății. Practica arată că, prin atingerea scopului său, mișcările sociale încetează să mai existe ca organizații neoficiale și se transformă în instituții.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

14 − 4 =