psihologie diferențială

Unul dintre cele mai importante locuri din domeniul cunoașterii psihologice este psihologia diferențiată și a apărut recent. Are o legătură cu alte ramuri ale acestei științe, dar și cu sociologia, filozofia și psihofiziologia. Cu ajutorul său, diferențele personale ale oamenilor și metodele de diagnosticare a acestora sunt sistematizate.

Ce studiază psihologia diferențială?

Secțiunea de știință care studiază trăsături distincte între oamenii de diferite clase și grupuri se numește psihologie diferențiată. Cu ajutorul său există sistematizarea diferențelor individuale și modalitățile de determinare a acestora. Ajută la evaluarea diferențelor în numeroase domenii. Primul om de știință care a început să efectueze cercetări în acest subiect a fost William Stern. Două sarcini principale ale psihologiei diferențiate: identificarea diferențelor individuale și explicarea dezvoltării lor.

În prezent, această știință se ocupă de cunoașterea trăsăturilor de personalitate legate de individualitate, spiritualitate, perspective generale, trăsături de conștiință de sine și un stil caracteristic al personalității. Anual se realizează perfecțiunea și dezvoltarea diferitelor metode și abordări care permit recunoașterea unei persoane și a caracteristicilor sale. Psihologia diferențială modernă utilizează un aparat matematic-static dezvoltat.

psihologie diferențială1

Psihologie diferențială - metode

Se utilizează mai multe tehnici diferite, care sunt divizate în mod convențional în mai multe grupuri. Metodele științifice generale pot fi numite modificări ale unor tehnici populare utilizate în alte direcții. Acestea includ observații, experimente și modelare. Al doilea grup este metodele psihogenetice de psihologie diferențială, care vizează determinarea factorilor de mediu și a eredității în anumite variații ale caracteristicilor.

Următorul tip este reprezentat de metode istorice dedicate studiului personalităților și situațiilor remarcabile care au devenit impulsul pentru a deveni spiritual. Ultima grupare este metodele psihologice, care sunt o bază pentru a stăpâni această direcție de psihologie. Acestea includ următoarele moduri de cunoaștere: introspectivă, psihofiziologică, socio-psihologică, vârstă-psihologică și psihosemantică.

Psihologie diferențiată - personalitate

Există mai multe industrii care își concentrează activitățile asupra cunoașterii anumitor domenii. Psihologia personalității diferențiate studiază diferențele dintre oameni, cauzele și consecințele acestora. Principalele metode de studiu sunt teste care ne permit să măsuram nivelul de dezvoltare a proprietăților individului. În spatele unui astfel de concept ca o persoană, există un anumit set de proprietăți care caracterizează fiecare persoană și disting trei clase: caracter, temperament și abilități, cum ar fi cognitiv, motivațional, necesar și voluntar.

O caracteristică semnificativă a unei persoane este atitudinea sa față de public și responsabilitățile existente. Este descris de nivelul de înțelegere a relațiilor și durabilității acestora. O persoană nu se naște cu abilități, interese, caracter și alte caracteristici specifice, deoarece acestea se formează pe tot parcursul vieții, dar cu o anumită bază naturală.

psihologie diferențiată2

Psihologie diferențială - capacitate

Caracteristicile individuale psihologice ale unui individ sunt de obicei numite abilități. Ele sunt o condiție pentru desfășurarea cu succes a diferitelor activități. Abilitățile în psihologia diferențială sunt descrise prin intermediul unor caracteristici adecvate. Dați-le calitățile și cantitatea, adică gradul de exprimare. Competențele privind prima trăsătură indicată pot fi de două tipuri:

  1. Informații generale. Descrieți un sistem de trăsături individuale care sunt importante pentru a stăpâni cunoștințele și a face diferite lucrări.
  2. special. Aplicat pentru a descrie proprietățile individului, cu care este posibil să se atingă anumite înălțimi în diferite zone.

În ceea ce privește caracteristicile cantitative, acestea sunt determinate de gradul de manifestare a oportunităților. Testele și exercițiile sunt folosite pentru a le măsura. Aplicați această industrie pentru a descrie astfel de criterii: tipul de sisteme funcționale și tipul de activitate. O parte importantă a structurii de calificare este realizarea și operațiunile de implementare a acestora.

Conceptul de normă în psihologia diferențială

Termenii vă permit să înțelegeți mai bine acest subiect, imaginându-vă câteva nuanțe. Norma este un concept static și este perceput ca un ideal pentru desemnarea convențională a unui fenomen existent. Există diferite definiții ale acestui concept, care sunt aplicabile numeroaselor fenomene. Normele psihologice ale psihologiei diferențiale sunt cauzate de stereotipurile sociale, astfel încât, dacă comportamentul uman nu corespunde canoanelor existente, atunci este perceput ca o abatere. Normele sunt actualizate și modificate în mod constant.

psihologia diferențială3

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

− 2 = 2