rolurile sociale ale personalității

Personalitatea este oarecum specială pentru a ocupa o poziție vitală, iar aceasta, la rândul ei, generează roluri sociale care sunt folosite în anumite circumstanțe.

Personalitate, ca purtător de roluri sociale

Termenul "rol social" ar trebui să fie înțeles ca un model de comportament care îndeplinește cerințele, așteptările, precizate de mult de societate. Cu alte cuvinte, acestea sunt acțiunile necesare pentru a îndeplini o persoană care ocupă un anumit statut social. De exemplu, vom analiza rolul social al "medicului". Mulți se așteaptă ca în câteva minute să fie capabili să furnizeze primul ajutor sau să vindece o boală pe care nu o cunoașteți. În cazul în care persoana nu își îndeplinește rolul prescris de statutul său, precum și să îndeplinească așteptările altora, a aplicat sau anumite sancțiuni (cap să-l priveze de birou, privarea de drepturi părintești, etc.)

Este important de menționat că rolul social al individului în societate nu are limite. Într-o clipă jucați rolul unui cumpărător, în altul - o mamă care se îngrijește. Dar uneori executarea simultană a mai multor roluri poate duce la coliziunea lor, la apariția unui conflict de rol. Un exemplu viu al acestui lucru este luarea în considerare a vieții unei femei mamă, dornică de a construi o carieră de succes. Deci, nu este ușor este de a combina astfel tipic de roluri sociale de personalitate ei ca. O sotie iubitoare, un angajat responsabil, mama a cărui inimă este plină de afecțiune pentru copilul ei, gospodina casei, etc. În astfel de situații, psihologii recomanda, pentru a evita conflictul menționat mai sus, dreapta stabilirea priorităților, acordând primul loc rolului social, care este cel mai atractiv.

Este de remarcat faptul că această alegere determină în mare măsură valorile care domină, lista priorităților personale și, în final, roluri sociale caracteristice ale personalitățiicircumstanțele predominante.

Acesta nu va fi de prisos să menționăm că sunt clasificate ca fiind formale (cele care sunt fixate prin lege), precum și rolul informal de natură socială (norme de comportament, reguli care sunt inerente fiecărei societăți).

Atitudinile și rolurile sociale ale persoanei

Poziția socială ar trebui atribuită statutului, un anumit prestigiu, atribuit individului prin opinia publică. Este o caracteristică generală a unei persoane în societate (poziție financiară, aparținând anumitor grupuri sociale, profesii, educație etc.)

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

52 − = 48