scopul și semnificația vieții umane

Principalele științe umane, psihologia și filozofia, scopul și semnificația vieții unei persoane sunt determinate în moduri diferite. Există multe interpretări ale acestor concepte și fiecare are dreptul de a decide care dintre ele este mai aproape de el.

Scopul și sensul vieții umane din punctul de vedere al psihologiei

Leading psihologi încă nu pot fi de acord asupra a ceea ce se înțelege prin scopul și sensul vieții. Nu există o singură definiție a acestor termeni. Dar fiecare persoană poate alege punctul de vedere care îi pare cel mai rațional. De exemplu, A. Adler a crezut că scopul vieții unui individ în activitatea semnificativă, care, la rândul său, face parte dintr-un design general. Omul de știință rus D.A. Leont'ev a aderat la o opinie similară, doar a crezut că sensul activității - nu o singură entitate, trebuie să existe un întreg set de semnificații. În caz contrar, obiectivul existenței individului nu va fi atins. K. Rogers a crezut că sensul vieții ar trebui să fie propria persoană, deoarece pentru fiecare experiență individuală prin care el percepe lumea. V. Frankl a scris că spălarea existenței personalității rezultă din semnificația existenței întregii societăți. Sensul universal și scopul vieții, în opinia sa, nu există, totul depinde de tipul sistemului social. Freud nu a definit în nici un fel semnificația ființei, dar a observat că cel care își neagă existența este, fără îndoială, bolnav. K. Jung a crezut că realizarea de sine este scopul și semnificația vieții unei persoane, întruchiparea completă a sinelui său, "eu", dezvăluirea lui însuși ca fiind un individ integral.

Scopul și sensul vieții în termeni de filozofie

Filosofia, de asemenea, nu dă un răspuns clar la întrebarea, care este scopul unic și sensul vieții unei persoane. Fiecare curente oferă propria interpretare a acestor concepte. inclusiv:

  • Epicureanismul este sensul vieții în bucuria ei;
  • ascetismul este sensul vieții în mortificarea cărnii prin privarea fizică și eliberarea spiritului;
  • utilitarismul este sensul vieții în activitatea utilă din punct de vedere social;
  • eudemonismul este sensul vieții în realizarea fericirii și scopul său final este de a deveni o persoană absolut fericită;
  • scopul și semnificația vieții

  • altruismul - sensul vieții în sacrificiul de sine, negarea de sine în numele altora;
  • raționalismul este sensul vieții în cunoaștere;
  • iraționalismul - sensul vieții în lupta împotriva suferinței și a morții;
  • existențialismul - sensul vieții pentru fiecare persoană este subiectiv.

Filosofii teologi cred că omul nu este deloc capabil să înțeleagă sensul și scopul existenței sale. Da, el nu are nevoie de ea, aceasta este sfera providenței divine.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

+ 77 = 81