Slăbită în societatea modernă - cum să ne descurcăm?

Gloomy este un termen incomprehensibil pentru mulți, care este o traducere liberă a termenului "obscurantism" și este tradus din latină ca "obscurant". Poate fi aplicată în diferite sfere de viață, începând cu religia și încheind cu guvernul.

Ce este acest obscurantism?

Starea ideologică, bazată pe o atitudine ostilă față de știință, cultură și libertate personală, se numește obscurantism. Ca flux organizat, a apărut în perioada de început a progresului științific și tehnic. Mulți oameni, descriind că acest lucru este obscurantism, vorbesc despre închinarea demonilor. Acest curent se bazează pe mai multe idei:

 • dăunătoare pentru educarea unui număr mare de persoane;
 • influența distructivă a revoluției științifice și tehnologice;
 • opoziția față de orice reformă care vizează creșterea libertății individuale personale.

Slăbiciune și ignoranță

Oricât de trist ar putea suna, însă obscurantismul și ignoranța sunt componente ale societății moderne, care, de fapt, sunt defecte. Dacă comparăm aspirațiile oamenilor moderni și celor care au trăit în anii 60 și 70, diferența este unică. Obscurantismul a dus la faptul că oamenii au încetat să încerce să obțină educație (fizică, istorică, matematică), crezând că aceasta este o pierdere de timp și puteți câștiga bani fără ea. Pentru a întâlni o persoană versatilă, nu este ușor. Ceea ce va duce la această tendință este neclar, dar, din păcate, perspectivele sunt deplorabile.

obscurantism

Pseudoscience și obscurantism

Recent, foarte populare diferite predicții astrologice, tehnici de lucru cu energia, telekinezie și alte domenii, care într-adevăr nu au dovezi științifice, cel puțin pentru ei, și fără defecte. Toate acestea sunt pseudoscience, care este un exemplu de obscurantism non-religios. Acest lucru se explică prin faptul că știința arată conservatism excesiv în ceea ce privește noile curente alternative și astfel de argumente se află la mila obscurantismului.

Ortodoxa obscurantism

Interacțiunea dintre religie și obscurantism este evidentă încă de la începutul dezvoltării gândirii umane. Aflând ce înseamnă obscurantism în tendințele religioase, merită remarcat conservatorismul inerent, pentru că sarcina lor este să păstreze statutul moral al societății. Obscurantismul religios se manifestă printr-o atitudine negativă față de orice inovație. Preoții susțin că oamenii trebuie să respecte toate regulile bisericii, să meargă în mod regulat la biserică, să adere la interdicții și așa mai departe.

Uneori dă religia relief exemplu este Internetul, care până de curând biserica numita manifestare diabolic, dar în timp acest aviz a fost revizuit și rețeaua a apărut site-urile oficiale ale diferitelor eparhii, parohii, și așa mai departe. În alte aspecte, obscurantismul este încă păstrat. Este demn de remarcat faptul că ea se manifestă nu numai în Ortodoxie, ci și în alte direcții religioase.

Obscurantism guvernamental

Este trist să afirmăm acest lucru, dar oamenii care ocupă poziții guvernamentale fac tot ce pot pentru a împiedica dezvoltarea și crearea de probleme ale oamenilor. Obscurantismul guvernamental se manifestă în îndepărtarea de problemele existente în știință, cultură, educație și așa mai departe. Există o listă de metode care utilizează obscurantismul:

 • imitarea activității științifice;
 • crearea de documente false;
 • dezinformarea publicului;
 • aplicarea diferitelor manipulări;
 • formarea de comunități secrete;
 • distrugerea oamenilor talentați și inteligenți;
 • suprimarea disidenților.

obscurantism

Cum să facem față cu obscurantismul?

Având în vedere răspândirea obscurantismului în diferite sfere ale vieții, nu va fi ușor să o eradicați. Combaterea obscurantismului implică mai multe acțiuni, însă trebuie avut în vedere că acestea nu sunt întotdeauna evidente.

 1. Implicarea societății într-o discuție deschisă a problemelor existente.
 2. A impune interdicția de a lua decizii importante într-un mod autonom.
 3. Diseminarea activă a informațiilor și demonstrarea lipsei de educație și a interesului propriu al persoanelor care acționează împotriva progresului.
 4. Pentru a depăși obscurantismul modern, este posibil să se răspândească știința într-o formă demnă, care va ajuta la risipirea ignoranței existente.
 5. Opoziția față de lipsa de cultură și totalitarism, care este baza pentru dezvoltarea obscurantismului.
 6. Asistarea și promovarea libertății creativității, inclusiv a științei.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

− 1 = 3