Stil de conducere democratică

Atunci când își găsesc un loc de muncă, femeile tind să-și facă griji în privința climatului psihologic din viitoarea companie și să încerce să afle mai repede ce fel de conducere le așteaptă într-un loc nou. Direcția gândurilor este corectă: este de la autorități că eficacitatea lucrării și gradul de divulgare a potențialului nostru depind într-o mai mare măsură. Cu toate acestea, din nou ca femei, încercăm să "dezvălui" liderul ca persoană, analizând caracterul său. Între timp, uneori merită acordată atenție nu calităților personale ale managerului, ci stilului său de conducere al personalului. Aceasta este calea și metodele de influențare a subordonaților. Despre unul dintre ei - un stil democratic de conducere - vom vorbi azi.

Caracteristicile stilului de conducere democratică

Cercetătorii disting patru stiluri de bază ale leadershipului: autoritar (directivă), liberal (anarhic) și democratic (colegial). Stilul de leadership democratic este caracterizat printr-o abordare specială a autorităților față de gestionarea procesului de lucru. Cuvântul "management" în acest caz se referă în mod specific la muncă, și nu la angajați. Opinia echipei este importantă pentru lider și de aceea stilul de conducere democratică este numit "colegial". În acest caz, responsabilitatea și autoritatea sunt împărțite între echipă. Prin urmare, fiecare participant la procesul de lucru se simte responsabil și important

Cum ar fi să fii subordonat într-o companie al cărei conducător aderă exact la stilul conducerii democratice. Să ne uităm la noi prin ochii liderului:

  • aveți un potențial foarte mare, pe care tocmai trebuie să-l direcționați în direcția cea bună;
  • dacă creați condiții favorabile, vă veți strădui pentru responsabilitate și veți lucra cu impact maxim;
  • dacă vă asociați cu decizii organizaționale, vă dați un sentiment de încredere din partea superiorilor dvs., veți utiliza auto-gestionarea.

Este demn de remarcat faptul că femeile tind să controleze totul (mai precis - să se îmbunătățească), dar sunt și ele mai blânde despre personal și nu sunt adesea înclinate la autoritarism. De aceea, femeile printre liderii unui stil democratic se întâlnesc destul de des.

În calitate de angajat, veți fi confortabil în cazul în care sunteți în măsură să luați decizii și să vă bucurați de implicare în procesul de lucru. Șeful nu vă va monitoriza fiecare mișcare și nu va da instrucțiuni clare, dimpotrivă, comunicarea dvs. va fi redusă la recomandări și sfaturi. Dar lucrarea executată calitativ va fi notată și, cel mai probabil, va fi recompensată în plus.

Nu confunda stilul democratic al conducerii cu "pofigizmom", pentru o relație bună cu șeful de care aveți nevoie ca directorul să vă respecte ca pe un profesionist. Deci, este necesar să lucrăm.

Dacă este greu să suporți în mod constant povara responsabilității sau dacă sunteți puțin leneș, atunci liderul care uneori "se întoarce pe șeful", adică este mai greu și poate da ordine dacă sunteți prea relaxat, este mai potrivit pentru dvs. ca caracteristic stilului democratic al conducerii
Stilul conducerii se numește "autoritar-democrat". Șeful evidențiază interesele angajaților săi, dar nu uită niciodată obiectivul principal - o productivitate ridicată.

Un lider competent încearcă să adere la stilul de conducere ales, dar nu se teme să schimbe tactici în anumite situații. De exemplu, o companie de start poate începe cu autoritarismul unui superior, care, odată cu formarea și îmbunătățirea nivelului de calificare al colectivului, poate trece la un stil de conducere democratică. În orice caz, abilitatea de a gestiona adaptiv o companie este mai mult o artă decât o știință.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

1 + 6 =