stiluri de comportament conflictual

Majoritatea oamenilor încearcă să rezolve conflictele în mod pașnic sau să le evite. Dar există situații în care nu este posibil să ieșiți în mod adecvat din diferențe și probleme. Pentru a înțelege cum să se comporte într-o anumită situație dificilă, trebuie să vă familiarizați cu modele de comportament conflictual și să încercați să evitați problemele.

Există numeroase clasificări ale stilurilor de comportament problematic. Să discutăm despre cele mai frecvente:

1. Stilul de rezistență. Acest tip de comportament conflictual este de a impune voința și de a rezolva conflictul cu forța. De obicei se aplică din partea celui mai puternic adversar, înseamnă atât puterea fizică, cât și statutul social. Gestionarea puterii comportamentului conflictual pare foarte eficientă, dar de fapt nu este. Sursa conflictului nu este eliminată, ci doar pentru un timp. Subordonatul, participantul mai slab poate să-și găsească nemulțumirile și ea se va manifesta în cele din urmă.

2. Evaziunea conflictului. Acest stil de comportament de personalitate în conflict poate fi aplicat dacă:

  • superioritate în mod clar de partea inamicului;
  • importanța problemei nu este atât de importantă pentru a-ți petrece timpul și nervii pe ea;
  • Este necesar să se adune forță și gânduri pentru o rezolvare mai reușită a conflictului.

3. De compromis. Acest stil constă în concesii parțiale la adversar. Vă permite să rezolvați rapid și ușor conflictul. Această strategie de comportament conflictual are o serie de aspecte negative. În primul rând, participanții este un sentiment de pierdere, pentru că a trebuit să facă concesii, și în al doilea rând, găsirea unei soluții de compromis blocuri ale problemei, iar în al treilea rând, acest stil nu rezolvă problema relațiilor negative între părțile implicate în conflict.

4. Cooperare. Se bazează pe o soluție comună a problemei, care va fi convenabilă pentru toate părțile aflate în conflict. Acest stil de comportament este o strategie idealistă și adesea se găsește în soluționarea comportamentului conflictual tipuri de comportament conflictualorganizații.

5. Coexistență pașnică. Acest tip de comportament de conflict este folosit în cazurile în care cooperarea nu poate fi realizată din cauza profunzimii conflictului, dar în același timp este permisă o cooperare relativ pașnică.

Cea mai bună cale de ieșire din situația problematică este de a preveni acest lucru prin prevenirea comportamentului conflictual. Toată lumea decide pentru sine cum să rezolve conflictul. Atunci când alegeți, este necesar să abordați fiecare situație în mod individual. Pentru o soluție optimă, studiați cu atenție poziția adversarului, aflați cauzele neînțelegerilor și găsiți soluții reciproc avantajoase pentru a ieși din conflict.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

54 + = 60