Gavle

În estul Suediei este un mic oraș din Gävle, care a fost dezvoltat de mult timp prin intermediul comerțului. Datorită faptului că este îndepărtat de granițele cu statele vecine, a reușit să păstreze atmosfera Suediei vechi fără a aduce atingere culturii moderne.

Poziția geografică a orașului Gävle

Acest oraș este cea mai veche localitate locuită din Norrlandland (țările nordice suedeze). Este situat la gura râului Dalelven, pe coasta Golfului Botnic, plin de apele Mării Baltice. Gävle are aceeași latitudine ca Helsinki, iar în longitudine coincide cu Viena și Cape Town. Autoritățile de frontieră pentru aceasta sunt:

 • Soderhamn;
 • Ockelbo;
 • Sandviken;
 • Hebi;
 • Elkvirlebi.

Conform recensământului efectuat în Suedia în 2009, în orașul Gavle locuiesc peste 93 de mii de oameni. Aceasta îi permite să ocupe locul 13 pe lista celor mai dens populate puncte ale țării.

Clima Gavle

Conform clasificării climatice a Köppen, această parte a Suediei este caracterizată de un climat continental umed datorită apropierii sale de mare. În plus, Gävle este unul dintre cele mai nordice orașe din lume, deci este și el influențat de climatul subarctic.

Cea mai tare lună este luna iulie (+ 34 ° C), iar luna cea mai rece este luna februarie (-33,7 ° C). Anual 600 mm de precipitații cade în Gavle.

Gävle în timpul iernii

Istoria orașului Gävle

În limba suedeză, numele Gävle sună "Gävle", ceea ce înseamnă literalmente "albia râului". Prima mențiune a lui Gavle datează din 1413, dar statutul orașului a primit doar în 1446. În acel moment, pe teritoriul său erau listate numai palatul guvernatorului, biserica, palatul consiliului municipal și casele de lemn.

De-a lungul istoriei, Gävle a fost distrusă de mai multe ori prin incendii, după care s-au construit case noi și s-au pus noi strazi. Autoritățile orașului au crezut că, datorită străzilor largi cu alele, ar fi posibil să se prevină răspândirea unor incendii mari.

În 1970, ca urmare a aderării municipalităților vecine, Gävle a devenit unul dintre cele mai mari orașe din Suedia.

Gavle în 1964

Atracții și atracții

În 2014, orașul a pretins că este capitala culturală a Europei. Și acest lucru nu este surprinzător, pentru că, cu o zonă relativ mică în Gävle, fierbe viața culturală. În 1998, a fost construită una dintre cele mai mari săli de concerte din țară - Gavle Konserthus, site-ul unei orchestre locale de simfonie.

Sala de concerte Gävle Konserthus din Gävle

În plus, orașul Gävle este cunoscut în întreaga Suedia cu următoarele obiective turistice:

 • Muzeul închisorii (Muzeul Penitenciarului din Suedia), povestind povestea crimelor și a pedepsei;
 • Muzeul căilor ferate (Jarnvagsmuseum) cu exponate care au început să fie produse încă din 1906;
 • Muzeul istoric al provinciei Gastrikland;
 • nava cu nave "Gerda", construit în secolul al XIX-lea;
 • teatru, ridicată în 1800.

Muzeul feroviar din Gävle

Dar totuși majoritatea turiștilor vin aici să vadă Crăciunul Capră Evlsky înălțime de până la 13 m. Această statuetă uriașă simbolizează Yulebukka, care este caracterul povestirilor de Crăciun scandinave. Pentru prima dată, capra Gavle a fost instalată în 1966 și arsă de huligani în ajunul Anului Nou. Indiferent de soluțiile refractare, statuia nu a fost prelucrată, intrusii reușesc încă să o distrugă și, în cele din urmă, arderea caprei a devenit o tradiție neoficială anuală.

Evskiy capra

Hoteluri Gävle

Datorită ratelor ridicate de dezvoltare a industriei turismului, un număr mare de hoteluri lucrează aici și puteți alege întotdeauna un hotel după locație, nivel de preț sau echipament.

Cele mai celebre hoteluri din Gävle din Suedia sunt:

 • Clarion Hotel Winn;
 • Elite Grand Hotel Gavle;
 • Scandic CH;
 • Scandic Gavle Vast;
 • Järnvägshotellet.

Costul de trai în hoteluri confortabile în acest oraș suedez este de aproximativ 66-178 $. Cele mai multe dintre acestea includ mic dejun, parcare și Wi-Fi.

Elite Grand Gavle Hotel

Restaurante din Gävle

Apropierea de Marea Baltică a determinat faptul că bucătăria locală este dominată de pește proaspăt și fructe de mare. În plus față de bucătăria tradițională a Suediei, restaurantele din orașul Gävle pot gusta mâncăruri din bucătăria scandinavă, europeană, mediteraneană și chiar din bucătăria asiatică. Pizzerii populare, cafenele fast food și pub-uri.

Pentru a estima toate varietățile de bucate din bucătăria tradițională suedeză și mondială este posibilă în următoarele restaurante din Gavle:

 • Brasserie Absint;
 • Vinkrogen;
 • Epi Bageri Cafe;
 • Matildas Kvarterskog;
 • Grands Veranda și altele.

Turiștii, care au ajuns prima dată în Suedia, merită să încerce pâine crocantă suedeză, sandvișuri de creveți, supă de mazăre și deserturi de fructe de pădure. Puteți bea toate acestea cu cafea aromată, grog sau pumn.

Restaurantul Brasserie Absint

Cumpărături în Gävle

O lungă perioadă de timp orașul a servit ca un port maritim, atât de multe căi comerciale au trecut prin el. Deja în 1787, Gävle a devenit oficial un teritoriu pe care era permis comerțul liber și nerestricționat. De aceea, în magazinele sale puteți găsi întotdeauna o varietate de produse din întreaga lume.

Cele mai renumite site-uri comerciale ale orașului sunt:

 • Centrul comercial Flanor;
 • Magazin Sivi Shop HB;
 • deli Phailin Asiafood;
 • salvați modul Kerstins.

Ca și în alte orașe din Suedia, există un imens magazin IKEA în Gavle. Aici puteți cumpăra diverse suveniruri, inclusiv o copie miniaturală a caprei Evlsky.

Centrul comercial Flanor din Gävle

Cum să ajungi la Gavle?

Pentru a vă familiariza cu arhitectura și atracțiile locale, trebuie să mergeți în estul țării. Gävle este situat la 175 km de capitala Suediei, pe coasta Golfului Botnic. Din Stockholm puteți ajunge aici cu metroul, cu taxiul sau cu o mașină închiriată. Cea mai rapidă modalitate de a ajunge la Gävle este luarea trenului SJ Regionaltag, care pleacă la fiecare 60 de minute de la stația centrală Stockholms. Durata călătoriei este de 2 ore și 5 minute. În plus, puteți lua trenul Arlanda Express, cu întârziere de 10 minute.

Iubitorii de mașini pot merge la Gävle pe autostrada E4. În acest caz, drumul va dura puțin mai mult de două ore.

Transportul public în Gävle

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

− 1 = 6