zeul somnului în mitologia greacă

În timpurile antice, oamenii credeau că atunci când o persoană își doarme sufletul iese din corp și călătorește în diferite lumi și dacă se trezește brusc, poate duce la moarte. Dumnezeul somnului în mitologia greacă a avut o importanță deosebită, pentru că oamenii l-au venerat și s-au temut. Apropo, în nici un oraș nu există un altar dedicat acestei zeități. Cei care doreau să se închine zeului somnului făceau acasă un altar mic cu pietre de cuart și mac.

Vechiul zeu grec al somnului Hypnos

Părinții lui consideră Nopțile și Întunericul, care domneau în spațiile întunecate ale lumii interlope. El are de asemenea un frate geamăn Thanatos, distins prin nemilosirea sa. În mituri, există informații că Hypnos trăiește într-o peșteră unde pornește râul Oblivion. În acest loc nu există lumină și nu există sunete. Aproape de intrarea în peșteră crește iarba, care are un efect hipnotic. În fiecare seară, zeul somnului din Grecia antică se ridică în carul spre cer.

Cel mai adesea, Hypnos era portretizat ca un tânăr gol, cu o barbă mică și aripi pe spate sau pe temple. Există imagini în care zeul somnului doarme pe un pat de pene, care este acoperit cu perdele negre. Simbolul acestui dumnezeu este o floare de mac sau un corn plin cu somnifere pe bază de mac. Hypnos poseda puterea de a scufunda in somnul oamenilor obisnuiti, animalelor si chiar zeilor.

Dumnezeu de somn în vechii greci Morpheus

Un alt dumnezeu celebru, care a fost fiul lui Hypnos și zeița nopții lui Nekta. A reprezentat această zeită cu doi copii în brațe: cu Morfeu alb și cu negru, care a fost moartea. Morpheus are capacitatea de a lua orice formă și de a-și copia complet proprietățile. În aparența sa, acest zeu a rămas numai în timpul odihnei. Dumnezeu de somn printre greci, Morpheus a fost prezentat sub forma unui tânăr cu mic zeul somnului în greciaripi pe temple. A fost adesea portretizat pe vase și alte produse. Morpheus are capacitatea de a trimite atât vise bune cât și rele. Avea doi frați celebri: Foborul a apărut oamenilor în chip de animale și păsări și Fantazus, care are capacitatea de a imita fenomenele naturii și obiectelor neînsuflețite.

Se știe că Morpheus era un titan străvechi. Multe dintre ele au fost în cele din urmă distruse de Zeus și de alți dumnezei. Printre toți titanii existenți au existat doar Morpheus și Hypnos, deoarece ele erau considerate necesare pentru oameni și prea puternice. Zeul somnului adora oamenii, pentru ca le-a permis sa-si vada sufletul intr-un vis. Apropo, drogul narcotic "morfina" a fost numit în onoarea acestui zeu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

6 + 2 =